Оплаквачката Радев – царят на падналите самолети

Ексклузивно
01:01 - 15 Юни 2021
21063
Оплаквачката Радев – царят на падналите самолети

Има една приказка – в Горското царство се повел спор кое животно притежава най-могъща и потентна мъжественост. В крайна сметка аристокрацията застанала зад негово величество Лъва, а плебеите поддържали Магарето. Решили да разрешат спора демократично така – всеки от зверовете да оправи съперника отзад и така да докаже уменията си.

Лъвчо като действащ монарх започнал пръв – надупил дългоухия и го клатил дълго и неизтощимо. „Ей, ти наистина си цар!“, възкликнало впечатленото магаре след сеанса. След това дошъл негов ред. Почнал Марко да опъва величеството – час, два, пет, осем. Оня реве, та се къса. По едно време лъвъвт не издържал и извикал авторитетно: „Стига, достатъчно! Аз може да съм цар, ама ти си Бог!“

Шефът на нашата горичка Румен Радев също съвместява няколко позиции напоследък. Освен президент на Републиката и Главнокомандващ, той го играе и главна оплаквачка след трагедията със загиналия край Шабла пилот майор Терзиев. Колко отдаден на професията си бил покойният летец, какви добродетели притежавал, колко умело порел въздушната шир. Да се разчувстваш направо, ако не си си направил домашното. А едно небрежно проучване показва, че Румен Радев е не просто цар, той е истински Бог на падналите самолети.

На 26 април 2012 г., когато Румен Радев е познат само на гаджето си Деси и Слави Трифонов, пилотът се изявява като заместник-началник на ВВС и отговаря за подготовката на летците на авиационната база в Граф Игнатиево. На тази дата се взриви и изгоря самолет МиГ-29 УБ.

Следствието реши, че е имало грешка на пилота, в резултат на което резервоарът се пробива и започва изтичане на гориво. При възпламеняването му се стигна до пожар и в двата двигателя. Продължението го помним – летците катапултираха и оцеляха, само самолетът беше унищожен. За целия инцидент отговорни и наказани не бяха открити.  Шефът на базата генерал-майор Цанко Стойков – тогава бригаден генерал, все пак беше разкаран по тодор-живковски надалеч - за военен аташе в САЩ. Румен Радев пък, който уж носи пряка отговорност за подготовката на пилотите, беше награден с чин генерал-майор и назначен за командващ ВВС през 2014 г.

Още в първата шефска година на Радев – 2015-а, едно турбовитлово чудовище РС-12 се разби при изпълнение на упражнение „кацане с имитация на отказ на двигателя“. Защо ли? Добре обученият екипаж... пропуска да пусне колесника на самолета. РС-12 се пльосва по корем и става само за подпалки. Виновни пак няма, както няма да има и за смъртта на пилота миналата седмица.Даже очаквайте повишения.

Добре, че бързо го избрахме за президент, но и в тази роля той остава главнокомандващ на въоръжените сили и инцидентите продължават. И не е само Румен Пилота – назначеният от него служебен премиер също е зелен чорап, но военните продължават да мизерстват и да работят при безобразни условия, със стара техника и при мизерно заплащане. Вместо да помогне първо на тях, своите братя по оръжие, някой е зает да чегърта. Ако една десета от обвиненията, които афектирано хвърли в пространството съпругата на загиналия майор Терзиев са верни, Радев и Янев би трябвало да си покриват главата с чаршаф от срам щом само доближат човек в униформа.

Няма как да пропуснем и следното сравнение. Бойко Борисов и някогашната му дясна ръка Цв. Цветанов бяха бивши милиционери от миманса, ама поне се грижеха за своите. За даскалите и за медицинските сестри се правеха на ударени, но за полицайчетата все се намираше някой лев я за кубинки, я за обезщетения при напускане. Даже за кучетата-следотърсачи имаше пържолки, докато пенсионерите хрупат суров лук. Зер – съсловна солидарност. А Румен, дето не знае да се погрижи за един файтон пилоти, ние го чакаме да се грижи за нацията.