Опозицията в БСП роди ново ляво крило

Личности
12:00 - 14 Май 2021
12740
Опозицията в БСП роди ново ляво крило

Опозицията в БСП се обедини в ново ляво крило, с цел спешни промени във визията на Столетницата, програмата й и посланията, които ще излъчи на предстоящите предсрочни парламентарни избори. В него влизат едни от най-ярките критици на настоящето ръководство на левицата, включително знакови лица като журналиста Велислава Дърева, бившия зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев, екс зам.-шефа на Народното събрание Валери Жаблянов и дъщерите на емблемите на традиционната соцформация Нора Ананиева и Георги Пирински - Ана и Ана. 

"Това е ново обединение в БСП с 3 основни задачи - да се върне демократичното начало и колективното ръководство в партията, да създадем условия за дискусия какво е новото ляво и мястото на БСП в него - и в страната, а защо не и в Европа. И да си върнем партията. Имаме идея да нааправим и по-широко обединение, включително и в бъдеще за разговори с Мая Манолова Татяна Дончева, Георги Кадиев, Красимир Янков. Идеята е да възстановим диалога", обясни пред Lupa.bg Явор Куюмджиев.

И отсече: "Не правим нова партия, не искаме да се цепим". 

На въпроса дали смятат именно те да повдигнат т.нар. лидерски въпрос след предсрочния вот на 11 юли, той заяви, че не те, а цели половин милион леви избиратели не припознават Корнелия Нинова за свой лидер. "Ние знаем, че ще ни обявят за гербаджии и платени клакьори, свикнали сме", добави ексдепутатът. 

И другите учредители са категорични, че не става въпрос за поставянето на основите на ново БСП, а пореден опит социалистите да се консолидират, да върнат лявото на политическата карта на страната и да се пробват да изведат партията от дълбоката криза, настъпила през последните 5 години.

"Къде се загуби лявото в България?“ След парламентарните избори от 4 април т.г. все по-често чуваме този въпрос. И с дълбока тревога констатираме, че в сегашния си вид БСП не е в състояние да даде убедителен и адекватен отговор. И още нещо се питаме: защо през последните пет години вместо в алтернатива, БСП се превърна в част от компрометираното статукво?

Партията спешно се нуждае от промяна, за да има шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели. Промяна чрез нова стратегия – не агресия, а диалогичност; нова предизборна Платформа и нови лица", обясняват от Инициативния комитет на новото движение. 

То ще бъде учредено тази събота в НДК, като организаторският състав се състои от: Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова.

Проектът е със заглавие "Идейно-политическо обединение в БСП „Платформа „Социализъм ХХІ век“ и е съгласно членовете на партийния устав. 

На форума ще бъде прието Обръщение за политическите задачи пред БСП и левицата, а в дългосрочен план Обединението ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.