Опозицията в Да.Бг към Христо: Нищо не става с 2-ия мандат, дайте рамо на ГЕРБ с първия

Ексдепутатът Калоян Янков помля Иванов,че не казва в прав текст за преговори с Борисов

Новини
13:20 - 25 Ноември 2022
4514
Опозицията в Да.Бг към Христо: Нищо не става с 2-ия мандат, дайте рамо на ГЕРБ с първия

Вътрешната опозиция в ДаБг "9-ти декември", която създаде движението през пролетта заедно с бившите депутати на ДБ Велизар Шаламанов и Калоян Янков, Мануела Малеева и проф. Александър Кьосев, атакува остро Христо Иванов за това, че говори единствено за втория мандат с ПП, а най-логично било ДБ да подкрепи ГЕРБ с първия, макар и дефакто да не изключва подобен ход.    

Бившият депутат Калоян Янков от вътрешната опозиция атакува остро лидера на ДБ, като го обвини, че в интервюто си пред Offnews не казва нищо за правителство с първия мандат и “изход от патовата ситуацията” след четири парламентарни избори и задаващи се пети подред.

Ето какво написа Янков:

"Правилно са описани алтернативите за правителство с третия мандат и нови избори. Сигурен съм, че след историята с Изборния кодекс, на правителство на малцинството с втория мандат на "Продължаваме промяната", вече никой не вярва. Но продължава да се обсъжда, защото в противен случай трябва да се каже, че е по-добре да има правителство с първия мандат. Отново пред скоба (дори за започване на преговори за съставяне на правителство) се поставя условието за съдебна реформа, дори конституционна.

Това автоматично обрича ДБ на опозиционна роля и ни маргинализира до степен отпадане от парламента при едни следващи избори. Single-issue party, както казват в Америка на такива организации."

Според бившия депутат Христо Иванов в интервюто правилно казва, че трябва всички да говорят с всички и че политиката на гнева” и отрицанието на "врага" работи за мобилизация на електората преди избори, но не и след това.

“Но отново отказва да каже, че е готов да седне на масата с ГЕРБ. И то да седне на разговори в първия мандат, където ДБ би имала най-голяма тежест в преговорите и шансове да наложи своите условия. Няма предложение за изход от ситуацията. И много внимателно страни от споменаване на ДБ и ГЕРБ в едно изречение. А словосъчетанието “първи мандат” изцяло липсва”, пише Калоян Янков.

По думите му интервюто изглежда като стъпка в правилната посока и като опит да се опипва почвата отдалече но липсвал отговор на въпроса “какво правим”.

По-нататък Калоян Янков описва стъпките, които ДБ трябва да предприеме, повечето от които съвпадат със сегашните приоритети на парламентарната група на формацията - влизане в Шенген и еврозоната, подкрепа за Украйна, съдебна реформа. Това, по което се отличават, е точката за “спирането на едноличното и вредно управление на Радев”.

Под публикацията на Янков Велизар Шаламанов пише: “Няма добро решение без реални и различни алтернативи, които се обсъждат от множество хора при съгласие по целта и критериите за успех. Това предлага Калоян и се надявам да бъде чут и разбран!”.

Калоян Янков се свърза с Offnews, за да уточни, че написаното е негово лично мнение и че то е споделено само от част от членовете на клуб "9 декември".