Оправдаха Камен Донев по дело за обида, заведено от директора на Народния театър

Васил Василев се почувствал обиден от думите „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“

Новини
12:28 - 28 Юни 2024
3055
Оправдаха Камен Донев по дело за обида, заведено от директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по дело за обида, заведено по тъжба на директора на Народния театър Васил Василев, който ще трябва да плати разноските в размер на близо 2600 лева, съобщиха от съда за „Лекс“.

Делото беше образувано през пролетта на миналата година и беше следствие на скандала между Василев и режисьора Александър Морфов.

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“. Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида

и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

На 18 февруари 2023 г. Камен Донев участвал в предаването „Тази сутрин“. Той бил помолен от водещите да коментира скандала между Василев и Морфов.

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен.

Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че

в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота,

но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация, това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, отговорил Камен Донев.

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от думите „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“.

Заради това той подаде тъжба в СРС, в която сочи, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството му, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние.

Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен,

включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

Съдът обаче обяви, че Камен Донев е невинен. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския градски съд.