Опрощават 8,2 млн.   дълг  на вероизповеданията 

Депутатите гласуваха законопроекта на ГЕРБ и ДПС на първо четене

Политика
14:37 - 08 Март 2019
1733
Опрощават 8,2 млн. дълг на вероизповеданията 

8,2 млн. лева неплатени публични задължения на вероизповеданията ще бъдат опростени, гласуваха депутатите на първо четене. 

Вносители на законопроекта, с който се променя Закона за вероизповеданията са ГЕРБ и ДПС, като мотивите им са, че паричната амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Вносителите уточняват, че решението не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

От Българската православна църква обявиха, че нямат задължения към държавата. Най-големи задължения имат от Главното мюфтийство, като сумата е натрупана основно от неизплатени осигурителни вноски.

Срещу промените скочиха „Обединени патриоти“. „Предлагам да променим името на закона и да го наречем „Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство“. Това ще една добра илюстрация на това, което се върши в залата“, отсече Искрен Веселинов. 

Промените защити шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е техен съвносител. „Нека не делим България на мюсюлмани и християни или на друга религия. Това няма да доведе до нищо добро и само може да ни отдалечи от това, което са завещали нашите деди. В момента България е ценна със своето многообразие от различни вероизповедания. България е ценна с това, че успя да запази етническият мир и всеки един, който участва в политическия живот на страната е допринесъл за това“, смята Цветанов. Той призова депутатите към отговорност по тази тема и припомни, че решението за финансиране на вероизповеданията е взето на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Цветанов призова никой да не се заиграва с етническия мир, защото крайни изказвания по темата могат да доведат до противопоставяне, което като държава-членка на ЕС не трябва да допускаме. 

От БСП  пък не пропуснаха да обяснят, че "ГЕРБ и ДПС са сключили сделка" с промените в Закона за вероизповеданията.