Оптимистично : Толсистемата тръгва от 1 февруари 2020-а

Тарифи под 15 ст. на километър са нездравословни, твърди проф. Олег Асенов от УС на АПИ

Новини
08:47 - 21 Август 2019
1916
Оптимистично: Толсистемата тръгва от 1 февруари 2020-а

Още не е ясно точно кога ще стартира толсистемата, но в най-добрия случай това ще стане на 1 февруари 2020-а, а крайният срок е 1 март. Това заяви в тв ефира проф. Олег Асенов от УС на Пътната агенция. „Важно е добре да подготвим толсистемата, за да заработи плавно и ефективно”, каза той. Изказването идва след като започнаха работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление, в които превозвачите могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили.

За момента предвидената тарифа за изминат километър варира между 18 и 25 стотинки. Асенов обясни, че при първоначалните разговори от страна на превозвачите е поискано допълнително оптимизиране на цените, като предстоят интензивни разговори за постигане на консенсус.

Експертът посочи, че тарифи под 15 ст. за изминат километър не са здравословни, тъй като се следят разчети от винетките и се изчисляват приходите.

При тарифи 18-25 ст. се очаква приходи от системата на стойност 600 млн. лв. При 15 ст. те ще са 550 млн. лв, като към тях ще бъдат добавени 220 млн. лв. от винетки.

Към момента тестовете са успешни и има интерес в демо центровете, като превозвачите изказват мнение и препоръки. Най-много тревоги предизвикват точките на интерес и изборът на маршрути.

Експертът посочи, че поставени сензори на земята извършват осово претегляне на дадено превозно средство, за да се изчисли дали е претоварено. При установени нарушения органите поемат съответния камион и съставят акт и административно нарушение.

 

СподелиПриятел