Орбан призова с писмо до ЕС за възстановяване на дипломатическите отношения с Русия

Новини
07:52 - 16 Юли 2024
1950
Орбан призова с писмо до ЕС за възстановяване на дипломатическите отношения с Русия

В писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обобщава резултатите от посещенията си в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон, и призовава за възстановяването на дипломатическите отношения с Руската федерация, съобщава германският вестник BILD .

От редакцията, която е получила копие от писмото, поясняват, че в текста с обем от страница и половина Орбан изброява 10 ключови точки, сред които провеждане на разговори с Китай за организирането на мирна конференция за Украйна, възстановяване на дипломатическите отношения с Русия и "политическа офанзива“ срещу Глобалния Юг, чието "уважение изгубихме по отношение на нашата позиция за войната в Украйна“.

За войната в Украйна той пише: "Като цяло се наблюдава, че интензивността на военния конфликт радикално ще се засили в близко бъдеще“.

Унгарският премиер критикува настоящия държавен глава на САЩ Джо Байдън и намерението му да участва в надпреварата за втори мандат на поста. "Настоящият президент полага големи усилия да остане в надпреварата. Той очевидно не е в състояние да промени провоенната политика на САЩ и следователно не може да се очаква от него да започне нова“, се казва в писмото.

В същото време Орбан уверява, че Доналд Тръмп след евентуална победа ще бъде готов "незабавно да действа като мирен посредник“. Според Орбан политикът има "подробни и добре обосновани планове“ за прекратяване на войната в Украйна.

"Повече от убеден съм, че в случай на вероятна победа на президента Тръмп, финансовата тежест между САЩ и ЕС значително ще се промени в ущърб на Брюксел, когато става въпрос за финансова подкрепа за Украйна“, добавя той.