Орбан се гаври с ЕП заради корупционния скандал с Катар

Новини
19:34 - 12 Декември 2022
6295
Орбан се гаври с ЕП заради корупционния скандал с Катар

Унгарският премиер Виктор Орбан се подигра на Европейския парламент в социалните медии, докато събранието се вълнува от обвиненията, че домакинът на Световното първенство Катар е платил за влияние в Европа, пише "Политико".

"Добро утро на Европейския парламент", написа Орбан в Туитър, публикувайки стара снимка, изобразяваща смеещи се бивши световни лидери и думите "и тогава те казаха ... ЕП е сериозно загрижен за корупцията в Унгария".

Белгийските прокурори обвиниха вицепрезидента на Европейския парламент Ева Кайли и трима други в корупция в неделя като част от мащабно разследване на предполагаема кампания за незаконно влияние от страна на Катар.

Европейският парламент зае твърда позиция срещу Унгария в миналото по отношение на върховенството на закона, като през септември обяви, че страната "вече не е демокрация".

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели в понеделник по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург, че демокрацията на блока е "подложена на атака" след ареста на вицепрезидента Ева Кайли.

Мецола заяви, че е "лишила" вицепрезидента от всичките й роли. "Ние не сме в края на пътя и ще продължим да помагаме в други разследвания толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

Мецола подчерта, че нищо няма да бъде заметено "под килима", като добави, че никой няма да остане ненаказан.

Гръцкото правителство предприе действия срещу заместник-председателя на ЕП Кайли, като замрази активите й след обвинения в корупция, които доведоха до нейния арест в Белгия, предаде AFP в понеделник.

Съобщава се, че Кайли, гръцка гражданка, също е била изключена от лявоцентристката партия ПАСОК в страната, както и отстранена от Социалистите и демократите на Европейския парламент, след като е арестувана заедно с трима други, докато полицията разследва предполагаема корупция, включваща големи суми пари, получени от Страна от Персийския залив.

"Накратко, групата на Прогресивния алианс фабрикува лъжи за корупцията в Унгария от години, а сега тяхната водеща фигура /.../ е замесена в най-големия скандал в историята на ЕС", коментира в Туитър евродепутатът от партията на Орбан Балаш Хидвеги. "Прекрасен пример за лицемерие", допълни той.