Орехова шоко торта (за по-малко от час)

за 12 парчета, 50 мин

Кухня
20:31 - 10 Април 2024
18000
Орехова шоко торта (за по-малко от час)

Продукти

За блата:

160 г масло

150 г захар

3 яйца

1 щипка сол

300 г брашно

1 щипка канела на прах

1 щипка счукан карамфил

1 щипка кардамон на прах

2 с.л. какао

100 г нарязани или счукани орехи

2 ч.л. бакпулвер

80 мл прясно мляко

За крема:

1 голямо пак. шоколадов пудинг на прах - за 500 г

300 мл прясно мляко

200 мл кокосово мляко (може да се замени с още прясно мляко или с течна сметана)

3 с.л. захар

600 г масло

50 г ситно смлени орехи

 

Още:

10 половинки орехови ядки

2 с.л. кокосови стърготини

 

Приготвяне

За блата маслото се разбива със захарта на пяна. Добавят се яйцата с разбъркване и щипката сол. Брашното се смесва с подправките, какаото, орехите и бакпулвера. Прибавя се последователно с прясното мляко към маслената смес с разбъркване.

Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40 мин. Изважда се от фурната, оставя се да изстине 20 мин. във формата, а после напълно извън нея. Разрязва се хоризонтално на 2 части.

За крема пудингът на прах се разбърква с 3 с.л. студено прясно мляко. Останалото прясно мляко заедно с кокосовото мляко и захарта се кипват. Сипва се пудингът с разбъркване докато отново заври. Маха се от котлона и се оставя да изстине, като често се разбърква.

Разбива се маслото до гладкост и постепенно се добавя в пудинг крема с разбъркване. Прибавят се и смлените орехи.

С полвината крем се намазва долната част на блата. Покрива се с горната част и се намазва отвсякъде с останалия крем.

Гарнира се с половинките орехи и с кокосовите стърготини. Оставя се в хладилника за около 2 часа.