Орехова шоко торта (за по-малко от час)
за 12 парчета, 50 мин
Продукти
За блата:
160 г масло
150 г захар
3 яйца
1 щипка сол
300 г брашно
1 щипка канела на прах
1 щипка счукан карамфил
1 щипка кардамон на прах
2 с.л. какао
100 г нарязани или счукани орехи
2 ч.л. бакпулвер
80 мл прясно мляко
За крема:
1 голямо пак. шоколадов пудинг на прах - за 500 г
300 мл прясно мляко
200 мл кокосово мляко (може да се замени с още прясно мляко или с течна сметана)
3 с.л. захар
600 г масло
50 г ситно смлени орехи
Още:
10 половинки орехови ядки
2 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне
За блата маслото се разбива със захарта на пяна. Добавят се яйцата с разбъркване и щипката сол. Брашното се смесва с подправките, какаото, орехите и бакпулвера. Прибавя се последователно с прясното мляко към маслената смес с разбъркване.
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40 мин. Изважда се от фурната, оставя се да изстине 20 мин. във формата, а после напълно извън нея. Разрязва се хоризонтално на 2 части.
За крема пудингът на прах се разбърква с 3 с.л. студено прясно мляко. Останалото прясно мляко заедно с кокосовото мляко и захарта се кипват. Сипва се пудингът с разбъркване докато отново заври. Маха се от котлона и се оставя да изстине, като често се разбърква.
Разбива се маслото до гладкост и постепенно се добавя в пудинг крема с разбъркване. Прибавят се и смлените орехи.
С полвината крем се намазва долната част на блата. Покрива се с горната част и се намазва отвсякъде с останалия крем.
Гарнира се с половинките орехи и с кокосовите стърготини. Оставя се в хладилника за около 2 часа.