Осъдиха 16-годишни във Великобритания за убийство на транссексуална

Според разследващите те ѝ отнели живота по брутален начин, планирано и садистично

Новини
17:39 - 03 Февруари 2024
3700
Осъдиха 16-годишни във Великобритания за убийство на транссексуална

Осъдиха двама тийнейджъри на 16 години във Великобритания на доживотен затвор за убийството на младата транссексуална Бриана Гхей. Престъплението породи силни реакции в страната миналата година, предадоха световните агенции. Присъдата беше произнесена от съд в Манчестър, който разкри и самоличността на двете непълнолетни лица - Скарлет Дженкинсън и Еди Ратклиф.

Съдийката по делото Аманда Ийп определи самото убийство като брутално, планирано и садистично. Доживотните присъди на двамата младежи ще са при строг тъмничен режим, който ще продължи респективно от 22 и 20 години.

На 11 февруари 2023 г. Бриана Гхей беше намушкана 16 пъти с нож в областта на главата, врата, гърдите и гърба. За престъплението е бил използван ловджийски нож. Убийството е било извършено в парк близо до Уорингтън в района на Ливърпул, където транссексуалната жертва е била примамена от двамата си нападатели.

ПОКАЗЕН РАЗСТРЕЛ: Мартин Божанов - замесен в имотни измами и корупционни връзки с прокуратура и полиция

По време на продължилия четири седмици процес двамата подсъдими тийнейджъри се обвиняваха взаимно за убийството. Вината им беше призната през декември и днес беше произнесена присъдата срещу тях. Пред психиатър Скарлет Дженкинсън признала в края на декември, че е намушкала Бриана, която била нейна позната, но, че за целта е изтръгнала ножа от ръцете на Еди, който не познавал изобщо транссексуалната и е нанесъл повечето от ударите с нож. Пред психиатъра Скарлет заявила, че се е почувствала "доволна и възбудена от онова, което правела", докато нанесла удара нож по Бриана.

Преди да извършат нападението двамата младежи са били част от стабилни семейства. Те са планирали убийството седмици наред, като са си изпратили десетки есемеси. Според съдийката по делото мотивът за извършването на убийството е било желанието на тийнейджърите да убиват.

Мъж е убит и запален в София, арестувана е съпругата му

В съда майката на убитата - Естер Гхей, заяви, че Бриана е смятала Скарлет Дженкинсън за най-добра приятелка и е била предадена от нея. Според разследването подсъдимите са имали и списък с имената на потенциални жертви за убиване, датиращ още когато двамата са били на 15 години.