Осъдиха габровци, взели земите на дядо в Свищовско

Четиримата ще лежат по няколко години в затвора и ще възстановят щетите на човека

Новини
14:57 - 18 Януари 2020
1509
Осъдиха габровци, взели земите на дядо в Свищовско

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 17 януари 2020 г., състав на Районен съд - Габрово осъди четирима мъже от града на лишаване от свобода, двама от тях – условно, за извършена измама.

Съдът призна четиримата подсъдими за виновни в това, че за времето от 7 до 11 септември 2015 г., в с. Алеково, общ. Свищов и в Габрово, след предварителен сговор, измамили възрастен мъж от с. Алеково, че неговият внук, живущ в Швейцария, настоява да се извършат разпоредителни действия със собствените му земеделски земи.

Със схемата те причинил на жертвата си имотна вреда в размер на 20 088 лева.

Двама от мошениците са действали при условията на опасен рецидив и бяха осъдени на по 4 години затвор.

В същия размер е и определеното от съда общо наказание по настоящата присъда и по предходни техни осъждания. По отношение на подсъдимия А.М. съдът приложи и разпоредбата на чл. 24 от НК, като увеличи така определеното общо наказание от 4 години лишаване от свобода с 1 година, а именно – на 5 години лишаване от свобода.

Другите двама се разминаха с условни присъди.

На подсъдимия Г.М. бе определено наказание от 3 години лишаване от свобода, а Р.Г. бе осъден на 2 години с изпитателен срок от 5 години.

Съдът постанови още, четиримата подсъдими солидарно да заплатят на наследниците на пострадалото лице сумата от 20 088 лева, обезщетение за причинени от горепосоченото деяние имуществени вреди.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Габрово в 15-дневен срок.