Осъдиха виетнамска милиардерка на смърт заради финансови злоупотреби

Все пак, ако Труонг Ми Лана възстанови 27 милиарда долара щети, понесени от банката, смъртната й присъда може да бъде заменена

Новини
18:57 - 13 Април 2024
5850
Осъдиха виетнамска милиардерка на смърт заради финансови злоупотреби

67-годишната Труонг Ми Лан – един от най-богатите бизнес магнати във Виетнам, беше осъдена на смърт заради участието си в най-големия случай на измама, разкриван в страната.

Лан, която оглавява голяма компания за недвижими имоти, получи най-тежката присъда, след като е откраднала 12.5 милиарда долара от местната банка Saigon Commercial Bank, която е контролирала. Въпросната банка е била използвана от Лан като „дойна крава“ - раздавала е заеми на хиляди „кухи“ компании и така е била източена от бизнесмена и нейните приближени. Ощетени са всички акционери и вложители в банката, като се смята, че засегнатите са около 42 000 души.

Заедно с Лан присъди получиха още 84 души, въвлечени в случая. Тук влизат нейният съпруг – богатият бизнесмен от Хонконг Ерик Чу, който получи 9 години, както и племенницата й, която ще прекара зад решетките 17 години.

Съдът нареди на Лан да възстанови 27 милиарда долара щети, понесени от банката. Очаква се, че ако тя върне поне част от тази сума, смъртната й присъда може да бъде заменена.