Осем мигранти в лодка загинаха в Ламанша

Загиналите в протока от началото на годината вече са над 30

Новини
14:45 - 15 Септември 2024
696
Осем мигранти в лодка загинаха в Ламанша

Осем мигранти загинаха при опит да прекосят Ламанша тази нощ, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА.

Френската морска префектура за Ламанша и Северно море обяви, че 53 мигранти са се намирали на борда на лодка, която е била застигната от проблеми край бреговете на Амблетюз, във френския департамент Па дьо Кале.

Проведена бе спасителна операция, но за жалост бе констатирана смъртта на осем души, се казва в изявление на префектурата

Трагедията се разиграва две седмици след като 12 мигранти се удавиха при потъване на лодката им в Ламанша, посочват Пи Ей и ДПА.

Бременна жена и шест деца бяха сред жертвите на инцидента от 3 септември, като има информация, че 65 души са били спасени.

Загиналите в Ламанша от началото на годината вече са над 30, отбелязват Пи Ей и ДПА. До началото на настоящия месец френската брегова охрана е регистрирала най-малко 19 смъртни случая за 2024 г.

Според статистиката за миналата година общият брой на загиналите и обявените за изчезнали мигранти е 12 души.

"Ужасно е. Продължават да си отиват хора", заяви за Би Би Си външният министър на Великобритания Дейвид Лами. Той каза пред телевизията, че е бил в Националната агенция за борба с престъпността и е видял "нелепите гумени лодки, с които хората минават през Ламанша", с които те няма как да успеят да прекосят протока.