Още 3000 души с увреждания ще могат да получат безплатни помощни средства

Нуждаещите се могат да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане до 17 юли, а условията за кандидатстване и необходимите документи са публикувани на нейния сайт

Новини
17:27 - 15 Юни 2024
2661
Още 3000 души с увреждания ще могат да получат безплатни помощни средства

Едва 200 са подадените до момента заявления за получаване на високотехнологични помощни средства за хора с увреждания. Това е към момента равносметката по европроекта на социалното министерство "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания", стартирал на 17 май т.г., пише СЕГА.

Осигурената финансова подкрепа от 24 млн. лв., които идват по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, обаче е за 3300 лица с трайни увреждания, а срокът за кандидатстване - до 17 юли, т.е. все още има достатъчно време заинтересованите да кандидатстват за съответното изделие, от което се нуждаят.

Заради ниския интерес към проекта в социалните мрежи се разпространяват призиви за по-активно участие в него, тъй като е рядък шанс хората с трайни увреждания да получат безплатно високотехнологични помощни средства. Те са 11 вида, като сред тях са преносим брайлов компютър, брайлов дисплей, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка, електрически мотор за инвалидна количка, нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце, миоелектрични или модулни протези, изработвани по поръчка на база на индивидуално задание и др.

"В продължение на години се борех за това хората с двигателни нарушения да получат безплатен уред за преодоляване на стълби. В крайна сметка това се случи и сега всеки, който има двигателен дефицит, на възраст е между 16 и 65 г. и ползва инвалидна количка, може напълно безплатно да получи такъв. Единственото, което се изисква, е да се попълни заявление по образец в Агенцията за социално подпомагане.

Всичките агенции трябва да имат служител, запознат с програмата. Тъй като в голяма степен това е кауза, за която се борех с години, бих помолил този пост да стигне до колкото се може повече хора", е написал във фейсбук рехабилитаторът Георги Петлешков.

Нуждаещите се могат да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане до 17 юли, а условията за кандидатстване и необходимите документи са публикувани на нейния сайт.

"Проектът е насочен към хора с увреждания в трудоспособна възраст и към деца, които могат да се включат активно в образователната система. Искаме да покажем успешни примери за това каква е била ползата от получените по него иновативни помощни средства и медицински изделия за личностното развитие на хората с увреждания", обясни преди седмица зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.