Още 8 души са задържани в Турция

При взрив на 13 ноември на пешеходната улица „Истиклял“ в центъра на Истанбул бяха убити 6, а 81 бяха ранени

Новини
14:26 - 19 Ноември 2022
2341
Още 8 души са задържани в Турция

Още осем души са били задържани в Турция по подозрение за връзка с експлозията в Истанбул миналата неделя, съобщи Анадолската агенция.

При взрива на 13 ноември на пешеходната улица „Истиклял“ в центъра на Истанбул бяха убити 6 души, а 81 бяха ранени. Турските власти обвиниха за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на ПКК.

В съобщението от днес се казва, че арестите са извършени в рамките на разследването, което извършва републиканската прокуратура в Истанбул.

Според турското следствие те са оказвали помощ на извършителката Ахлам Албашир, както и на още един терорист, издирван във връзка с нападението - Билял Хасан, да пресекат незаконно държавната граница.

В петък турският съд остави ареста 17 от първоначално задържаните десетки по подозрение за участие в организирането на нападението.

Тази сутрин се разбра, че у нас има 7 задържани, от които петима обвинени, заподозрени в оказването на логистична подкрепа на извършителите. Всичките са чужденци, единият има и българско гражданство.