Още днес гонят Гешев?

ВСС ще вземе решението до часове дори в отсъствието на главния прокурор

Новини
17:05 - 12 Юни 2023
4066
Още днес гонят Гешев?

Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да приключи процедурата по отстраняването на Иван Гешев близо месец след началото й. Днес, докато главният прокурор пътува към Страсбург, където утре се закани да говори за "Барселонагейт" и други разследвания за корупция, мнозинството в съвета ще се произнесе дали той е накърнил престижа на съдебната власт изричайки фразата, че е "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание и той трябва да бъде изметен". Според източник на Lupa.bg, само след броени часове процедурата ще приключи с отстраняването на Гешев.

Основната линия на защита на Гешев, който напусна заседанието и решението ще бъде взето в негово отсъствие, беше, че той е бил афектиран и в особено емоционално състояние, заради събитията от началото на май - взрива до автомобила му и внесените искания за освобождаването му. От друга страна, според четиримата вносители на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, афекта, под който е бил Гешев, в никакъв случай не може да го оправдае нито за думите, нито за последвалите действия.

Съветът реши да продължи процедурата в отсъствие на Гешев, като прие, че не му е нарушено правото на защита. Членове на съвета му предложиха да смени билетите си за Страсбург, защото изслушването му пред комисията е утре - 13-ти юни. Главният прокурор обаче отказа и напусна заседанието, заставяйки и адвокатката си да напусне. Член на съвета - Севдалин Мавров, който до момента не се е изказвал по същество, отказа да участва в процедурата с мотив, че е нарушена Конституцията и също напусна заседанието.

За да бъде отстранен Иван Гешев, трябва да гласуват 13 души от съвета. След това ВСС изпраща предложение на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му.