Още двама с новия щам в "Пирогов"

Антигенните тестове също хващат новия вариант на коронавируса

Новини
19:34 - 23 Януари 2021
2468
Още двама с новия щам в "Пирогов"

Още два случая на новата мутация на COVID-19 са разкрили днес лекарите в „Пирогов“. През следващата седмица ще стане ясно дали има и още. Като протичане на болестта не може да се каже, че е по-тежко. Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Четиримата пациенти са дошли с характерните симптоми и им е направен PCR тест, който не е реагирал на един ген. „Антигенните тестове също хващат мутиралия вирус, но категорично PCR тестовете са по-качествени”, уверен е проф. Балтов. Той няма информация дали четиримата са били във Великобритания.

"Ако PCR-ите, секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат ползвани като косвен белег, който, като се извършват тестове, ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам", разясни проф. Балтов.

Той не може да каже дали ваксината на AstraZeneca обхвяща и новия щам, но предполага, че е така. Ако не е, ваксината според медика следва да бъде коригирана.

Балтов посочва, че при нисък титър на антитела човек трябва да се ваксинира, а когато е много висок, може да изчака няколко месеца и след това да си направи отново тест за антитела.

"Младите хора са тези, които трябва да бъдат по-предпазливи и да спазват всички предписани мерки. Със сигурност разпускането на мерките ще обхване учениците от 5 до 12 клас, защото за тях е необходимо да се обучават присъствено и да спортуват. Отпускането на мерките ще е поетапно и разумно. Относно заведенията министърът беше категоричен - ще се отворят след 18 февруари.

Аз напълно подкрепям това. Виждате какво става в Европа. Затварят се заведения, полицейският час започва от 18 часа. На нас също няма да ни се размине мутиралият вирус от Великобритания. Всичко зависи от нас, нашето мислене и нашето поведение", категоричен е шефът на „Пирогов“.