Още две страни в ЕС са "за" бг ветото за Македония

Новината дойде от депутата от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски

Новини
11:25 - 03 Декември 2020
2692
Още две страни в ЕС са "за" бг ветото за Македония

Към българското вето за Македония се присъединиха още две страни членки на ЕС, съобщи депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски във Фейсбук, като се позова на дипломатически източници от Брюксел, предаде македонският сайт Прес24.

"На вчерашната среща на ниво посланици в Брюксел България блокирала и заключенията за Македония, не само предложената преговорна рамка. По отношение на македонско-българските спорни въпроси някои страни членки са изразили симпатии към Македония и са се обявили за започването на преговорите без да се включват двустранните въпроси като определящи, тъй като страната е получила препоръка за преговори още от 2009 г. 

Все пак по отношение на последицата от наложения спор, а това е отдалечаване на процеса на разширяване на ЕС, изглежда България не е сама, а има дискретна дипломатическа подкрепа от още най-малко две страни членки на ЕС", пише Милошоски, цитира думите му БТА.

Той добавя, че няколко членки на ЕС като Франция, Гърция, Италия и Холандия са против приемане на заключения и/или преговорна рамка само за Албания.

Германското председателство прекъснало дискусията, тъй като нямало консенсус. Темата за разширяването ще бъде поставена отново на срещата на посланиците от ЕС на 7 декември, пише Милошоски.