Още един шеф на комисията по хазарта получи обвинение

Съдът решава дали бившият председател на ДКХ да остане в ареста

Новини
11:45 - 01 Февруари 2020
5403
Още един шеф на комисията по хазарта получи обвинение

Настоящият председател на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев е задържан и привлечен като обвиняем по разследването срещу Васил Божков, потвърди говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред bTV. 

По първоначална информация той е е дал обяснение и е направил пълни самопризнания за престъпната схема, по която лотарийните игри са заплащали по-ниски от законно определените такси. Освен това признал, че е покровителствал бизнеса на Божков. 

Първоначално прокуратурата обвини бившия председател на комисията по хазарта Огнемир Митев. Специализираният съд ще решава дали той да остане за постоянно в ареста по искане на специализираната прокуратура. Митев пое председателския пост в ДКХ през август 2013 г., при кабинета на Пламен Орешарски, но впоследствие не бе сменен и остана до февруари 2018 г.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. За този период държавният бюджет е бил ощетен с над 500 млн. лв. 

"Събрани са доказателства, че Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв. на ден. на длъжностно лице в комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкурентни дружества", твърдят от прокуратурата. 

Шефът на АДФИ Георги Начев пък обяви, че от направената проверка са констатирани нарушения на закона за хазарта. За едни и същи игри част от операторите са плащали 15% върху приходите, а други - 20% от комисионните. Вследствие на това в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.