Още един украински кмет е отвлечен

Руските войски превзели нахлуха в градската болница в Славутич

Новини
12:19 - 26 Март 2022
3105
Още един украински кмет е отвлечен

Руските войски са навлезли в град Славутич в Киевска област и са превзели градската болница, съобщи ръководителят на регионалната военна операция в Киев Олександър Павлюк, съобщава Би Би Си (BBC).

По негова информация кметът на града Юрий Фомичев е бил отвлечен.

По думите му жителите на града са се събрали на централния площад на града и са скандирали "Славутич е Украйна" и "Слава на Украйна", а руснаците стрелят във въздуха, за да разпръснат стрелбата.

Славутич е град в Киевска област построен през 1986 г. с цел да подслони евакуираните работници от Припят след Чернобилската авария. Разположен е на 40 км. западно от Чернигов.

Ожесточени боеве се водят и в Сумска област, в районите на Конотоп, Ахтирск и Суми, съобщи в телеграмата си ръководителят на регионалната военна и гражданска администрация Дмитрий Живицки. Според него някои градове в региона са под контрола на руските войски.

По последна информация на руското министерство на отбраната руските военни се сражават за населените места Новомихайловка и Новобахмутовка, Донецка област.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков се похвали, че с ракети "Калибр" е ударен украински военен склад в Житомирска област. Информацията не е потвърдена от украинските сили.

Според британското министерство на отбраната Русия продължава да използва тактиката на тежък обстрел в градските райони. По този начин Русия се надява да намали и без това тежките си загуби за сметка на цивилни жертви, а руските сили не желаят да участват в мащабни пехотни операции в градовете и предпочитат безразборни въздушни и артилерийски обстрели.

Информацията бе потвърдена и от американското разузнаване, което смята, че руските войски около Киев не се подготвят за нападение срещу украинската столица.

Припомняме, че от началото на войната между Русия и Украйна бяха отвлечени кметовете на няколко украински града сред които са Днепрорудне и Мелитопол. В последствие те бяха освободени от руските военни.