Още тревожни новини дойдоха от Австралия (тъжни снимки 18+)

Новини
14:17 - 06 Януари 2020
33527
Още тревожни новини дойдоха от Австралия (тъжни снимки 18+)

Австралийският премиер Скот Морисън предупреди, че опустошителните пожари, завладели напълно страната, може да продължат с месеци, предаде Би Би Си. По последни данни към понеделник сутринта, вече 28 са жертвите на стихиите, започнали още през септември.

Морисън съобщи, че се създава агенция за възстановяване, която ще помогне на хората, загубили домовете си и бизнеса си в пожарите. Преди това той срещна остри критики, че се забавя твърде много с реакциите за отговор на кризата.

В неделя следобед лек дъжд и по-хладни температури във Виктория и Нов Южен Уелс, в югоизточната част на страната, облекчиха малко положението, но властите смятат, че не са достатъчни, за да потушат почти 200 пожара, които все още горят.

На доста места в страната обаче все още положението е тежко. Заради дима от пожарите, на места видимостта е под 50 метра. Прах пада от небето, което е червено от огньовете. Около З00 километра от южното крайбрежие продължават да са обхванати в пламъци. Министър-председателката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи, че на градовете по крайбрежието и в централната част на щата са били нанесени "значителни материални щети".

В момента в Нов Южен Уелс са регистрирани 150 горски пожара, една трета от които още не са локализирани. За три региона има издадено предписание за незабавна евакуация, а жителите на други девет трябва да са готови да напуснат домовете си всеки момент.

Спасена в огъня коала

С огъня се борят 2500 пожарникари и стотици единици специализирана техника, включително 50 тежки самолети. До този момент най-малко 6,2 милиона хектара гора са унищожени, а стотици милиони животни също загинаха в огъня. Апокалипсисът потресе целия свят. Изгорели са около 2 хиляди жилищни сгради, около 3 хиляди административни и битови сгради. Нивата на замърсяване на въздуха в Канбера е критично, като концентрацията на фини прахови частици надхвърля 26 пъти допустимата норма.

Огнената стихия може да продължис месеци, предупредиха властите

В опит да овладеят кризата, властите призоваха 3000 доброволци в борбата с огъня. 100 американски пожарникари пристигнаха в Австралия, Малайзия също предложи помощ.

В страната започнаха да оценяват щетите от опустошителната стихия, а различни световни знаменитости направиха дарения за общо около 20 млн. долара за битката с огъня. Австралийската актриса Никол Кидман и съпругът ѝ Кийт Ърбан дариха 500 хиляди долара в помощ на борбата с пожарите в Австралия. Двойката, чиято къща също е под заплахата на огненото бедствие, подкрепи усилията на местните пожарникари в борбата с огъня. Актрисата от "Малки големи лъжи" сподели списък с организации, на които хората могат да помогнат в Инстаграм.

Множество други звезди също направиха дарение на различни организации, които гасят пожарите в Австралия, като общата сума на даренията достига около 20 милиона долара. Сред дарителите е и Пинк, която също дари 500 хил. долара. Хю Джакман обеща подкрепата си за онези, които работят за ограничаване на пожарите.