Още трима с Ковид-19 в Гърция

Заразените са роднини на болнии мъж, пътувал до Италия

Новини
09:33 - 01 Март 2020
3708
Още трима с Ковид-19 в Гърция

Гърция е потвърдила три нови случая на коронавирус, съобщи вчера министерството на здравеопазването, с което заразените в страната станаха общо седем, предаде Ройтерс.

Новите случаи са жена и мъж, роднини на потвърдените по-рано заразени, и мъж, който неотдавна е пътувал до Италия. Всички пациенти се лекуват в болници в Атина и Солун, предава БТА.

Китай съобщи за 573 потвъредни нови случаи на коронавирус на 29 февруари, спрямо 427 предишния ден - най-голямото дневно увеличение за една седмица, предаде Ройтерс. Броят на смъртните случаи е спаднал за едно денонощие до 35 - спрямо 47 предишния ден, с което общият им брой е достигнал 2870, съобщи националната комисия (министерството) по здравеопазването.

От смъртните случаи 34 са в провинция Хубей, епицентъра на епидемията, а останалите - в съседната Хенан. В Хубей са 570 от новите заразени, 565 от които - в столицата на провинцията Ухан. Броят от само трима новозаразени извън Хубей е най-ниският, откакто националната комисия започна да публикува ежедневни данни на 20 януари, отбелязва Ройтерс.

Ирландия съобщи вчера за първия си случай на новия коронавирус - ирландец от източната част на страната, неотдавна завърнал се от Северна Италия. Властите са успели бързо да идентифицират контактите, които може да е имал с други лица, за да ги информират и съветват, за да се избегне по-нататъшно разпространяване на заразата, заяви министърът на здравеопазването Саймън Харис, цитиран от Франс прес.

В Люксембург вчера бе диагностициран първият случай на новия коронавирус в страната, съобщи министърът на здравеопазването Полет Ленерт. Тя уточни, че пациентът - 40-годишен мъж, се е върнал от Италия в началото на седмицата през летище Шарлероа в Белгия и по-късно е показал симптоми. Поставен е под изолация в Болничния център на Люксембург (Centre Hospitalier de Luxembourg) заедно със семейството си, което обаче не показва симптоми. Други роднини са поставени под карантина като предпазна мярка. 18 граждани на Люксембург са под карантина в хотела в Тенерифе, припомня АФП.

Норвежкият институт за обществено здраве вчера съобщи за увеличаване на броя на случаите на коронавирус в страната до 15 души, сред които трима служители на очната клиника в болницата на университета на Осло, предаде ДПА. Четирима нови заразени са диагностицирани в град Берген, където първоначален случай бе свързан с лице, върнало се от пътуване до Северна Италия, което бе поставено в изолация в дома му. Институтът подчерта, че знае как е станало заразяването при 15-те случая в Норвегия - всички са свързани с инфекции в чужбина.

Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи днес за първия случай на новия коронавирус на територията на страната, предаде ТАСС.

Пациентът е на 29 години, пристигнал е със самолет със съпругата си от Иран на 28 февруари, написа Пашинян на страницата си във Фейсбук. Премиерът отбеляза, че мъжът сам е дошъл в болница и е направил тест, който дал позитивен резултат. Състоянието му е задоволително. Резултатът на съпругата му е отрицателен, подчерта премиерът и увери, че всички, които са имали контакт с пациента, ще бъдат изолирани.

Пашинян добави, че планираното за тази вечер шествие в памет на загиналите при масовите безредици на 1 март 2008 г. ще бъде отменено.

Тайланд съобщи за първи смъртен случай в страната, свързан с новия коронавирус, предаде ДПА. Става дума за 35-годишен мъж, който първоначално бил приет в болницата за лечение на малария и по-късно дал положителни проби за коронавируса. Пациентът починал от множествена органна недостатъчност.

Здравните власти разследват дали смъртта му е причинена от коронавируса, защото пробите му са били отрицателни след 16 февруари.

До днешна дата Тайланд е съобщил за 42 случая на заразяване с коронавируса. Трийсет пациенти са изписани от болницата, а 11 все още са лекувани.

Турция забранява всички полети от и до Италия, Южна Корея и Ирак от полунощ (23,00 ч. бълг. време снощи) - част от мерките срещу разпространението на новия коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в Туитър. Анкара също така е затворила временно сухопътния транспорт от Ирак.