Османи: Гласуването за СМ в бг парламента ще блокира европроцеса

Благодарим на Франция, но трябваше да отхвърлим предложеинието, написа външният министър във фейсбук

Новини
12:12 - 24 Юни 2022
2350
Османи: Гласуването за СМ в бг парламента ще блокира европроцеса

Благодарим на Франция, но трябваше да отхвърлим предложението", написа външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи във "Фейсбук". Предлагаме позицията му без редакторска намеса:

"Две думи стоят между успеха и провала на Европейския съюз в региона. Думата "протокол" в рамката, като парадигма на исторически въпроси, и думата "откриване" в параграф шести от заключенията на съвета. И двете думи не са във френското предложение като окончателни решения, а са поставени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се постигне съгласие поради позицията на Република България.

Днешното приемане на резолюцията в българския парламент, която набляга на тези два въпроса, ще блокира в дългосрочен план европейския процес, а също така ще парализира инструментите на дългосрочното споразумение за приятелство.

Френското председателство беше много внимателно при формулирането на текста, като обърна внимание на чувствителността и на двете страни и затова постави въпросите, които не бяха приемливи за нас, като недефинирани предложения (в скоби), за да подчертае, че това са нерешени въпроси. Следователно можем само да благодарим на френското председателство, но трябваше да отхвърлим предложението им в тази форма, именно поради частите в него, за които българската страна не прояви разбиране без аргументи."

Припомняме, че македонският премиер Димитър Ковачевски заяви вчера: "Предложението на френското председателство за отблокиране на европейския ни път в този вид, в който е в момента, е неприемливо за мен, президента, правителството, коалиционните партньори и гражданите на Северна Македония."