Османи обеща спазване на Договора за приятелство на Захариева

Отношенията ни с България са особено важни, написа външният министър на СМ

Новини
20:32 - 03 Март 2021
1859
Османи обеща спазване на Договора за приятелство на Захариева

Отношенията с Република България са изключително важни, а ангажиментът за тяхното по-нататъшно укрепване е от особен интерес за по-нататъшното развитие на добросъседските отношения.

Това написа министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи в поздравителната телеграма до българския външен министър Екатерина Захариева по случай 3 март – Националния празник на България.

Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важен елемент в укрепването на доверието между нашите граждани, подчертава министърът.

Той подчерта, че „пътят напред е чрез приемането и практикуването на европейските ценности, а членството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения”.

Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна поддръжка за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани. Съвместното председателство на Берлинския процес тази година беше исторически момент с голяма символика, който показа, че регионът поема инициативата и отговорност за процесите, които определят неговото бъдеще.

Това беше потвърждение, че държава-членка на ЕС и страна кандидат могат да работят заедно в интерес на страните от региона. Убеден съм, че само чрез непрекъснато прилагане на настоящия подход заедно ще можем да преодолеем всички предизвикателства и да осигурим всеобхватен напредък за нашите граждани. С това убеждение, още веднъж поздравявайки вас и гражданите на вашата страна, приемете, уважаеми колега, уверението в най-високата ми към Вас почит, се казва още в поздравителния адрес на Буяр Османи.