Основателят на "Бионтех": Ефект от ваксините ще видим едва есента

Новини
15:40 - 27 Декември 2020
5940
Основателят на "Бионтех": Ефект от ваксините ще видим едва есента

Съоснователят на немската фармацевтична компания "Бионтех", проф. д-р Угур Шахин ден след като Европейските държави, в това число и България, получиха първите дози от Covid-19 ваксината на "Пфайзер", обясни пред медиите неговите очаквания за въздействието на ваксината. 

Професорът заяви, че заедно с "Пфайзер" те искат да произведат 1,3 милиард дози Covid-19 ваксини следващата година. Те трябва да бъдат разпространени в повече от 80 страни, каза Шахин.
Това не е лесен процес, тъй като ваксината е направена по сложна авангардна технология. Предвиждаме да започнем сътрудничество с други компании, за да можем да реализираме плановете си да увеличим капацитета на производство", каза той.

Само ден след подписването на споразумението за доставката на коронавирус ваксината за Турция, в интервю за турската държавна агенция Анадолу, професор  Шахин, заяви, че от компанията му са много доволни от споразумението. "Турция е нашата Родина. Ние сме много щастливи, че можем да помогнем на хората там."

Професор Шахин подчерта, че никой не трябва да се страхува от ваксините и на другите производители. „Всички ваксини работят добре и ще помагат срещу вируса. Най-важното е всяка страна да има достатъчно ваксини и своевременно да ги приложи", каза той.

"Но за съжаление ваксините няма да проявят ефективността си преди лятото - заяви Шахин. - Затова трябва да продължаваме да спазваме мерките срещу пандемията и едва в средата на новата година или през есента ще можем да кажем, че сме преборили Covid-19." 

Професорът припомни, че 70 процента от световното население трябва да бъдат ваксинирани до следващата зима, за да можем да се върнем към "нормалния живот".