Основателят на Жан-Виденовата партия: Свалиха кабинета му с преврат

БСП издъхва, трябва нещо ново вляво, убеден е бившия депутат Иван Атанасов

Политика
20:50 - 12 Май 2021
6702
Основателят на Жан-Виденовата партия: Свалиха кабинета му с преврат

"На изборите на 4 април БСП получи възможно най-ниския резултат. Лявото е натикано в ъгъла и е в разпад. Очевидно е, че има нужда да се появи нещо ново вляво, което не е обвързано с модела, създаден в България през последните 20 години". Това каза пред БНР Иван Атанасов, идеолог на новата лява партия "Лява алтернатива" с лидер Жан Виденов. Атанасов е бивш член на ВС на БСП и депутат от левицата в 37-о Народно събрание .

По думите на Атанасов не може да се говори за вина на Виденов за провала на неговото управление от 1995 до 1997 година, като определи т.нар. Виденова зима като преврат и първата цветна революция в Източна Европа:

"Правителството на Жан Виденов беше свалено с преврат, защото отказа да изпълни няколко неща. Първо - отказа да следва модела, започнал с мораториум за изплащане на външния дълг от Луканов, който създаде отвратителна среда... През двете години на управление трябваше да се изчисти средата, натрупана от предходните 5 години. Второ - правителството отказа да предостави тръбите от газовата мрежа на България на Русия".

Иван Атанасов подчерта, че инициатор за въвеждането на Валутния борд е бил Жан Виденов, но не са му позволили да го въведе:

"Ако го бяхме въвели ние, а не следващото управление, резултатите щяха да са съвсем различни".

На изборите на 11 юли новата лява партия ще участва с регистрацията на друга политическа формация:

"Работното название на коалицията е "Ляв алианс за България. Чиста и свята република", обясни Атанасов.