Остър сблъсък Гешев-Лозан Панов за пробитата система в съда (обзор)

Замразиха заплатите във ВСС до края на годината по предложение на главния прокулор

Новини
20:54 - 09 Април 2020
2405
Остър сблъсък Гешев-Лозан Панов за пробитата система в съда (обзор)

Жесток спор на пленума на ВСС за пробитата система за случайно разпределение на делата, въпроси без отговор и многочасови разправии между кадровиците на Темида разкриха любопитни факти. Един от тях е, че има сигнал до главния прокурор Иван Гешев, че служител на ВКС е дал достъп на фирмата разработчик на компрометираната вече система за случайно разпределение на дела "Смарт системс" и до новата Единна информационна система на съдилищата, която се очаква да заработи до края на годината.

„Вчера получих сигнал от фирмата изпълнител на Единната информационна система на съдилищата, та искам да попитам г-н Лозан Панов дали лицето Павел Андреев от ВКС е дал достъп, най-вероятно както сочи тази фирма изпълнител, на фирмата „Смарт системс” до новата разработвана система? И каква е връзката между служителя на ВКС, явно IT специалист, и тази фирма, ако въобще е дал достъп до новата разработвана система?”, попита главният прокурор Иван Гешев.

Председателят на ВКС се опита да избегне отговора на въпроса, повтаряйки тезата си за даване на публичност на одитния доклад и заявявайки неочаквано, че най-важно е не случайното разпределение на делата, а то да е равномерно.

„Главният прокурор би могъл да ме попита и защо не съм гласувал за него при неговия избор. Какво се прави в този момент? Отговори на въпроси? Задаване на въпроси? Най-важното нещо, което ние трябва да направим сега, е да дадем публичност на доклада. Има протоколи от 2013, 2014, 2015 и 2016 г., които ще дадат отговор на въпроса как е сменена старата система с новата. По какъв начин тя е внедрена, как са направени обществените поръчки, кой го е поискал това и как се е стигнало до него. Експерти на ВКС, на ВСС, на ВКП и на ВАС още през 2014 г. са участвали в описанието на начина, по който е работила системата, когато се е стигнало до промяната й. Във ВКС тая система е въведена най-късно. Във ВКС резервите по отношение на системата са за равномерното разпределение на делата. Най-важното в тази система е, освен случайното разпределение на делата, за самите магистрати най-важното е да има равномерност на разпределението”, каза Лозан Панов.

Въпреки че не получи отговор на въпроса си, главният прокурор продължи да задава други.

„Оттеглям си въпроса дали системния администратор на ВКС г-н Андреев е дал достъп на „Смарт системс” до новата разработвана система. Оттеглям си въпроса, който мислех да задам, когато се е гласувало за техническа експертиза на новата система как е гласувал г-н Лозан Панов. Оттеглям си и въпроса защо в продължение на 4-5 години като председател на ВКС не е поинтересувал от тази система. Вторият проблем, който по важност седи е, какво се е случило тези 5 години - как са разпределяни делата през този период, как е въведена тази система, дали е въведена под политически натиск на един бивш министър на правосъдието, мисля, че се казваше Христо Иванов, с помощта на някакви експерти от МС, за които се твърди първоначално, че са на г-жа Румяна Бъчварова, после били на консултантски договори към МС. Тук възниква и въпросът, след като г-н Лозан Панов и някои други дами твърдят за независимост на съдебната власт и невмешателство на другите власти, как се въвежда система за случайно разпределение на делата от по същество експерти от изпълнителната власт? Възникват и много други въпроси. Но предполагам, че никой няма да ми отговори на тези въпроси. Според мен за цялото българско общество е ясно какво се е случило в тези 5 г. и кой е виновен това да се случи”, каза Гешев.

Кадровикът Олга Керелска удиви с екзотичното си мнение, че фирмата одитор трябвало първо да каже на фирмата разработчик какви уязвимости на системата е установила и след това да обяви, че има такива.

„С кой трябва да се свърже одиторът? С тази фирма, която е наложена от г-н Христо Иванов, която 5 г. не си е решила проблемите и с която нямаме договор по същество? Която, г-жа Атанаска Дишева твърди, че на добра воля поддържа тази централизирана система за случайно разпределение на делата. Понеже говорим за добри търговски практики, г-жо Керелска – не ми е известен случай някаква фирма-самарянин, филантроп, с години поддържа една система, изготвена за сумата, повтарям за 12 000 лв. Сума, която, прочетете какво казва деканът на един от факултетите в Техническия университет, какво представлява – че е смешна сума, и го цитирам по следния начин: „Причините може да са 2”, казва той и подчерта, че „едната причина е някакъв пионерски устрем, втората причина е нещо друго”.  Аз за себе си имам отговор, надявам се всеки един от вас да има отговор”, допълни Гешев. Той подкрепи членове на ВСС, които се обявиха против изслушването и на IT специалистите на ВСС.

Кадровиците гласуваха изслушването на представителите на одиторската фирма да бъде закрито, да не изслушват IT специалистите на ВСС, както и от фирмата разработчик на системата.

Пет часа по-късно членовете на ВСС решиха да бъде прекратен дoгoвopa за поддръжка на системата за случайно разпределение на делата с фирмата „Смарт системс“, която я изработи. На второ място - дa бъде проведена обществена пopъчĸa, търсене на специалисти, които да отстранят уязвимостите в системата, открити при проверка от външни експерти. И трето - нa нaчaлниĸa на oтдeл "Инфopмaциoннo oбcлyжвaнe" нa BCC е възложено да ocъщecтви вepифиĸaция нa IP aдpecитe в cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa.

Кадровиците решиха още да възложат на представляващия ВСС да изиска от одиторите да направят резюме на доклада за публикуване и след разрешение на наблюдаващия прокурор то директно да бъде публикувано без допълнително обсъждане от Пленума.

Накрая ВСС реши да замрази заплатите на магистратите, служителите, както и тези на членовете на кадровия орган и нa Инспектората до края на годината заради COVID-19 по предложение на главния прокурор. Това означава, че заплатите няма да могат да бъдат актуализирани до края на 2020 г., но нито ще бъдат намалявани, нито ще бъдат връщани пари от вече решени увеличения.