Оставаме без фейсбук и инстаграм?

"Мета" на няколко пъти предупреди, че подобно решение ще затвори нейните услуги на стария континент

Новини
22:14 - 08 Юли 2022
5759
Оставаме без фейсбук и инстаграм?

Европейците рискуват да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм от лятото, след като регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщава politico.eu.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на фейсбук "Мета" да изпраща данни от Европа към САЩ. Така се слага край на единствения законен начин компанията да транферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

Европейският съд по правосъдието анулира през 2020 г. пактът между ЕС и САЩ за размяна на данни, наречен Щит за личните данни заради страховете от практиките на американците за наблюдение. При произнасяне на присъдата също така бяха взети мерки да се направи изключително трудно на "Мета" и други фирми прехвърлянето на лични данни чрез Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия означава, че фейсбук няма право да ги използва.

"Мета" на няколко пъти предупреди, че подобно решение ще затвори нейните услуги в Европа, включително фейсбук и инстаграм.