Осуетиха "незначителен" опит за преврат във Венецуела

Армията даде "незабавен отговор" на заговора, увери министърът на отбраната

Новини
20:30 - 30 Април 2019
1974
Осуетиха "незначителен" опит за преврат във Венецуела

Венецуелската армия осуети днес "незначителен" опит за преврат, заяви министърът на отбраната генерал Владимир Падрино, цитиран от ДПА. 

Армията даде "незабавен отговор" на заговора, посочи Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си. 

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано днес членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предаде Ройтерс.

По-късно бронетранспортьор на венецуелската Национална гвардия се вряза с висока скорост в група демонстранти в Каракас, изразяващи подкрепа за военните, разбунтували се срещу президента Николас Мадуро. Видеозапис на случилото се беше показан по местни и чуждестранни телевизии, съобщиха Франс прес и ТАСС. На кадрите се вижда как машината се врязва в група невъоръжени хора и прегазва блъснатите, след което напуска местопроизшествието в района на военновъздушната база "Карлота". Намиращите се наблизо хора се опитват да окажат помощ на пострадалите. Няма информация за броя на загиналите или ранените.