Освирквания принудили Жерар Пике да се откаже

Защитникът си тръгва от "Камп Ноу" като номер 5 по изиграни мачове за клуба

Спорт
15:46 - 04 Ноември 2022
3159
Освирквания принудили Жерар Пике да се откаже

Жерар Пике изненадващо обяви края на кариерата си в разгара на сезона на Барселона. Утрешното домакинство на Алмерия ще бъде последната му среща с екипа на родния клуб, но какви всъщност са причините за това изненадващо решение?

Те не са една или две, а №3 на Барса явно е обмислил добре този ход. Защитникът обръща гръб на професионалния футбол на 35-годишна възраст, след като от 2008 година насам защитаваше цветовете на любимия си тим. Преди това той изкара известно време в Манчестър Юнайтед, както и един сезон под наем в Сарагоса.

От началото на сезона ветеранът е в ролята на резерва - нещо, на което не е свикнал в дългата си и впечатляваща кариера при каталунците. Той бе наясно с този факт още от края на миналия сезон, особено предвид трансферите на Андреас Кристенсен и Жул Конде, както и потенциала за развитие на Ерик Гарсия и Роналд Араухо. Така на практика той бе едва пети избор, стане ли дума за позицията в центъра на отбранта.

Личните проблеми също са изиграли своята роля, твърди "Мундо Депортиво". Още преди да се раздели с дългогодишната си половинка Шакира, Пике се оказа в центъра на скандал с аудиозаписи, свързани с президента на футболната федерация на страната - Луис Рубиалес.

Пике винаги е бил ценен високо от феновете на Барселона, но напоследък освиркванията от трибуните на "Камп Ноу" след почти 15 години на ниво сякаш също му дойдоха в повече. Множеството грешки и неувереността при все по-редките му появи в игра са от ключово значение. Освен това бившият национал на Испания, който изненадващо попадна в разширения състав на Луис Енрике за Мондиал 2022, бе преследван и от доста проблеми от физическо естество напоследък.

Не на последно място идва и конкретно обещания към бившия му съотборник и настоящ треньор - Шави Ернандес. Защитникът е бил наясно със ситуацията и конкуренцията в дефанзивен план, като е заявил на всеослушание, както пред Шави, така и пред отбора, че ако не може да се пребори с останалите защитници, ще си тръгне, защото не иска да се сбогува с Барса в нетипичната роля на рядко появяваща се в игра резерва.

Пикенбауер, както бе известен в най-силните години от кариерата си, има 615 мача за каталунския гранд. Домакинството на Алмерия, в което той със сигурност ще играя, ще бъде под №616 за него.

Така Пике ще си тръгне от "Камп Ноу" като №5 във вечната ранглиста по изиграни двубои - пред него са единствено Андрес Иниеста (674), Серхио Бускетс (694), Шави (767) и Лионел Меси (778).

С родния си тим той завоюва 30 трофея, включително девет шампионски титли на Испания, както и три отличия в Шампионската лига.