От Бургас Радев предупреди Скопие: Пътят Ви към Брюксел минава през София

РСМ не трябва да забравя, че тя е страна-кандидат и не може да поставя условия на държави членки

Новини
18:07 - 17 Май 2024
4028
От Бургас Радев предупреди Скопие: Пътят Ви към Брюксел минава през София

Аз винаги съм канил президентите на Република Северна Македония да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София. Надявам се, политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от Европейския съюз, което е в ущърб на самите граждани и държавата Северна Македония.

Това каза пред журналисти в Бургас държавният глава Румен Радев, цитиран от БТА.

Той коментира темата, след като бе помолен да отговори дали ще покани новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска, след като не е получил покана за инаугурацията на колегата си.

Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна-кандидат и не може да поставя условия на държави членки,

не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната, която не зачита международното право, обобщи държавният ни глава.

Запитан дали смята, че тонът със Северна Македония трябва да остане такъв, какъвто е в момента, или напротив - да се втвърди, Радев заяви: "Очаквам те да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват. Това им го каза и Европейския съюз. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се изпълнява. Това означава изпълнение и на двустранните протоколи,

където именно се регламентира отказът от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите,

уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна".

Радев посочи, че очаква всеки един политик, който от тук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява националния ни интерес, да продължи да отстоява Копенхагенските критерии за членство и правата на македонските българи. "Така, както аз отстоявах, докато представлявах България в Европейския съвет по време на служебните правителства, допълни президентът. Имаше два съвета и, забележете, на първия съвет бях сам срещу всички държави членки, защото натискът беше огромен - да се отвори веднага врата за преговори за членство на Република Северна Македония. Това не се случи.

Има огромна разлика до втория съвет за разширяване, когато вече успяхме да убедим всички европейски лидери и европейски институции,

че въпросът не е двустранен между България и Република Северна Македония.

Въпросът е европейски - да се спазват Копенхагенските критерии за правата на човека и недискриминация. И това се разбра от всички и доведе до условието да бъде променена Конституцията, като в нея бъдат вписани македонските българи - да бъдат защитени техните права, да има ясни изисквания за защита на нашия национален интерес с протоколите и тогава съответно да бъде отворена вратата за преговори. И България успя, но това вече е въпрос между Европейския съюз и държавата кандидат", заключи Радев.