От днес започват "горещниците"

Според българските вярвания следват трите най-горещи дни годината, в който се правят различни ритуали срещу суша

Новини
14:20 - 15 Юли 2023
8991
От днес започват "горещниците"

Според народните вярвания от 15 юли започват т. нар. „горещници“ – трите най-горещи дни в годината, с които са свързани различни ритуали срещу сушата, унищожаването на земеделската реколта и пожарите.

За да предпазим здравето си в жегите, обаче, трябва да спазваме и някои прости правила – да не излизаме навън в най-горещите часове, да пием повече вода, да се охлаждаме, но и да внимаваме с рязката смяна на температурата, защото това може да доведе до промяна на артериалното налягане.

Летните жеги в Русе отново достигнаха температурни рекорди – 40 градуса на сянка, предава БНТ. Свикнали юли и август да са много горещи, повечето русенци гледат в най-горещите часове да са на хладно и със студена вода под ръка. Затова и в най-горещите дни на площада в Русе се раздава безплатно вода - преди обяд от Българския червен кръст, от 11 до 15 - от общинските служители, а днес от 16 до 19 часа ще има и кардиолог и съдов хирург от една от русенските болници.

На възрастните хора над 70 години, особено на тези със сърдечни заболявания, както и на децата под 3 години, лекарите препоръчват между 11 и 17 часа да не излизат на слънце, защото последиците може да са животозастрашаващи.

"Горещото време води до разширяване на кръвоносните съдове и спазъм на вените и капилярите, което довежда до по-чести хипертонични кризи, инсулти и инфаркти. Тялото се дехидратира, т.е. губим чрез изпотяването повече електролити", предупреждава кардиологът д-р Мерал Расим.

Именно затова лекарите препоръчват да не се излагаме на слънце в най-горещите часове, както и да пием повече течности, но без кофеинови и алкохолни напитки.

"Да се носят по-широки дрехи, особено тези, които ще пътуват по-дълго време - да не са тесни, да не се увеличи образуването на тромби. Да се носят шапка и очила при възможност и да сме на прохладно и сенчесто място. Също така да проветряваме жилищата, в които живеем", съветва д-р Расим.
Лекарите препоръчват да носите вода в себе си в големите горещини и ако усетите замайване или учестен пулс - веднага да се потърси медицинска помощ.