От раз на вота: Трайчо победи в "Средец", Димитър Божилов - в "Триадица"

Само три района в София с управници от 1-ия тур, другите на балотаж в неделя

Новини
12:56 - 30 Октомври 2023
5747
От раз на вота: Трайчо победи в "Средец", Димитър Божилов - в "Триадица"

Само в три района на София се очертава районен кмет да бъде избран още след първия тур, сочат междинните резултати на ЦИК. В два от районите победиха досегашните кметове на ДБ, които на тези избори се явяват от името на коалицията ПП/ДБ и "Спаси София". В третия столичен район печели също кандадитът на ПП/ДБ и "Спаси София", който на предишните избори през 2019 г. стана победител с листата на БСП.   

В "Средец" действащият кмет Трайчо Трайков води с 53 на сто от вота. Вторият Венцислав Банчев от ГЕРБ е с 13%. В "Триадица" Димитър Божилов от ПП/ДБ и "Спаси София" за момента получава 53 на сто. Вторият Себастиян Таджер от ГЕРБ е с 13%. В "Изгрев" също може да не се стигне до втори тур, като там сегашният кмет Дилян Георгиев от ПП/ДБ и "Спаси София", който преди 4 г. бе избран като кандидат на левицата, има 52 на сто от вота, а основният му съперник от ГЕРБ - общинският съветник Диян Стаматов, е с 16%. 

Според временните резултати на ЦИК в останалите части на столицата предстоят балотажи, в които ще участват основно кандидатите на ПП/ДБ и "Спаси София" и тези на ГЕРБ. Изключение е район "Красна поляна", където се очертава битката на ПП/ДБ и "Спаси София" да е срещу представителя на БСП. В "Студентски" ГЕРБ също не класират участник сред първите двама, а независимият действащ кмет Петко Горанов ще се бори с Еней Енчев от ПП/ДБ и "Спаси София". Балотаж се очертава дори в район "Банкя", който е отколешен бастион на партията на Бойко Борисов и там Рангел Марков вече няколко пъти печелеше от раз. Засега той има 48 на сто от вота и в неделя най-вероятно ще се състезава срещу Антон Бранков от "Възраждане".

В "Люлин" след първия тур сегашният кмет Милко Младенов от ГЕРБ за момента е с почти равен резултат с Георги Тодоров от ПП/ДБ и "Спаси София" по 23 на сто.

В "Красно село" Цвета Николаева от ПП/ДБ и "Спаси София"ПП е с 33 на сто, а действащият кмет Румен Русев от ГЕРБ е с 17.

В "Подуяне" Петър Митев от ГЕРБ има 25 на сто, а Кристиян Христов от ПП/ДБ и "Спаси София"- 28 на сто.

В "Сердика" Момчил Даскалов от ПП/ДБ и "Спаси София" е с 27 на сто, а действащият кмет Тодор Кръстев от ГЕРБ е с 26.

В "Лозенец" кметът Константин Павлов от ПП/ДБ и "Спаси София" е с 43%, а Анджелина Тотева от ГЕРБ е с 17.

В "Младост" Ивайло Кукуркин ПП/ДБ и "Спаси София" е 36%, а Юлиян Пейчев от ГЕРБ е с 15.

В район "Възраждане" кметът Савина Савова от ГЕРБ е с 24%, а Станислав Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 33 на сто. 

В "Оборище" бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП/ДБ и "Спаси София" води на Йоанна Драгнева от ГЕРБ с 41 на 17 на сто. 

В "Панчарево" със сигурност ще има нов районен кмет, след като действащият Николай Гюров не достига до балотажа. На него ще са Милена Алексиева от ПП/ДБ и "Спаси София", която има 35 на сто, срещу съфамилничката си Евгения Алексиева от ГЕРБ с 27 на сто. 

При 44 на сто обработени от ЦИК протоколи в район "Кремиковци" на балотаж отиват кметът Лилия Донкова от ПП/ДБ и "Спаси София" с 42 на сто срещу общинския съветник от ГЕРБ Борис Петров с 32 на сто. 

В "Овча купел" действащият кмет Ангел Стефанов от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 33% на Борислав Тодоров от ГЕРБ с 17%. 

За "Красна поляна" вече стана дума. Там Димитър Петров от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 26 на сто срещу Георги Миланов от БСП с 23 на сто. Действащият кмет Иван Чакъров от ГЕРБ засега е трети с 21 на сто от вота. 

В район "Витоша" действащият кмет от ГЕРБ Теодор Петков и претендентът Зарко Клинков от ПП/ДБ и "Спаси София" имат по 30 на сто. 

В "Слатина" сегашният кмет Георги Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 44 на сто, следван от Борислав Борисов от ГЕРБ с 16%.

В "Надежда" кметът Димитър Димов от ГЕРБ води с 33 на сто пред Румен Димитров от ПП/ДБ и "Спаси София" с 23.

В "Илинден" действащият кмет Иван Божилов от ГЕРБ получава засега 25%, а претендентът Емил Бранчевски от ПП/ДБ и "Спаси София"ПП води с 32 на сто.

В "Искър" кметът Ивайло Цеков от ГЕРБ е с 21%, а Ясен Русев ПП/ДБ и "Спаси София" води с 25. 

В район "Връбница" шанс да стигнат до балотаж имат трима кандидати. Резултатите на действащия кмет Младен Младенов от ГЕРБ, на Румен Костадинов от ПП/ДБ и "Спаси София" и на Венера Калева от БСП са почти равни около 23 процента.

В "Нови Искър" сегашният кмет Даниела Райчева от ГЕРБ има 32 на сто от вота, колкото е получил и независимият Владимир Владимиров. 

Интересна картина се очертава в битката за районни кметове на Варна. С избрани на първи тур кметове са районите „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, където кметовете ще са на ГЕРБ. На база 57,45% от обработените протоколи в район „Младост“ балотажът ще е между ГЕРБ и коалиция „Алтернатива на гражданите“ с близки резултати- 21,8 % и 19,3 %.

Тук трябва да се изчака обработката на всички протоколи обаче, защото третият по резултат – кандидатът на „Възраждане“ е близко до втория с резултат от 17,8% от гласовете. В район „Одесос“ балотажът ще е между ГЕРБ и ПП-ДБ с лека преднина на ГЕРБ. В район „Приморски“ ролите са разменени – с най-висок резултат от 23% е кандидатът на ПП-ДБ, който отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ (22,1%).

В Пловдив битката е между ГЕРБ и ПП-ДБ, както за голям кмет, така и за районните кметове с едно изключени – кметът на район „Източен“, където с най-добър резултат на база 45,8% обработени протоколи е кандидатът на ПП „Българска прогресивна линия“ с 22,4%, следван от кандидата на ГЕРБ с 18,7%. В районите „Тракия“, „Западен“, „Северен“, „Централен“ и „Южен“ балотажът ще е между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ с преднина на ГЕРБ при всички райони.