От втория път: България ще впише в официален документ датата за приемане на еврото

Първата дата - 1.1.2024 г. я изпуснахме заради забавяне от страна на служебното правителство

Новини
12:55 - 24 Септември 2023
3284
От втория път: България ще впише в официален документ датата за приемане на еврото

България ще впише в официален документ 1 януари 2025 година като целева дата за членство в еврозоната. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Постановление № 168 на правителството от юли 2015 г. за създаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Документът е публикуван за обществено обсъждане правителствения сайт strategy.bg. Датата на приключване на общественото обсъждане е 23 октомври 2023 г.

С проекта за изменение се предлага да бъдат приети нормативни промени в Постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. „с оглед създаването на предпоставки за по-ефективна и своевременна координация на управлението и изпълнението на подготовката на Република България за членство в еврозоната с оглед реализирането на целта България да въведе еврото от новата индикативна дата - 1 януари 2025 г.“

Предлага се актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“ към работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“, която да отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа от левове в евро, се посочва на сайта.