Отборите от Висшата лига искат промени в регламента на Купата на Англия

Спорт
13:35 - 20 Септември 2022
1590
Отборите от Висшата лига искат промени в регламента на Купата на Англия

Клубовете от Висшата лига са настояли преиграването на мачовете при равенство в ФА Къп да отпадне. Идеята е част от проекта „New Deal for Football“, който трябва да влезе в сила от сезон 2024/2025. Друго предложение, което е внесено от акционерите на Висшата лига, е отборите от първия ешелон на Анлия да играя със своите дублиращи отбори в турнира за Карабао Къп.

Според „The Times“, решенията са били взети на събранието на акционерите на Висшата лига в сряда. Ако решението за намаляване на двубоите във ФА Къп се приеме, то мачовете ще се решават след изпълнение на дузпи, ако те са завършили наравно в редовното време. Тази промяна би дала повече шансове на по-ниско поставените тимовете да преодолеят тези от Висшата лига и Чемпиъншип.

Това на практика се случи през последните два сезона, когато преиграванията бяха премахнати заради рестрикциите покрай пандемията от COVID-19. Много е вероятно ситуацията да се повтори и през този сезон, за да се намали натрупването на срещите и с оглед предстоящото световно първенство в края на година.

Що се отнася до другата купа – Карабао Къп, отборите, които участват в Европа биха могли да използват своите дублиращи състави в опит да освежат конкуренцията или дори да се оттеглят напълно от турнира.

В проекта „New Deal for Football“ собственикът на Челси Тод Боели предложи да се въведе мач на звездите, подобно на този, който се прави в баскетболната лига на САЩ – НБА.