Отец Серафим: Само нашата армия няма военни свещеници

На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише "С нас е Бог", припомня свещеникът от Кремиковския манастир "Св. Георги"

Новини
10:33 - 06 Май 2023
1679
Отец Серафим: Само нашата армия няма военни свещеници

Българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници, заяви пред БНР отец Серафим от Кремиковския манастир "Св. Георги".

"На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише "С нас е Бог". Българската армия, освен заради мъжеството на българските воини и заради това, че винаги е просила и ползвала Божията помощ, знаем, че няма загуба, няма пленено знаме. В съвремието ни ние също имаме нужда от това, защото виждаме, че колкото и да са развити технологиите, без Бога не сме нищо. Един малък вирус преди няколко години обезсили хората с всичката наука и с всичките научни и медицински постижения. Имаме нужда. Имаме абсолютен прецедент в днешно време - българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници. Всички останали армии имат военни свещеници, които са с тях във всички поделения, във всички мисии, на които ходят", коментира той по БНР.

Отец Серафим посочи, че има и радостни стъпки и даде пример - във Военната академия има прекрасен храм, в който вече се служи, има богослужения, посещава се от военните. 

"Надяваме се да може да преборим това, че сме изключително толерантни - българинът е толерантен, но да си запазим нашето. В крайна сметка ние сме толерантни към всички и някой път губим нашата идентичност. Това е нещото, което в момента спира в българската армия да има военни свещеници. Мнението е, че трябва да бъдем толерантни и ако има православни свещеници, трябва да има и католици, евангелисти, мюсюлмани. В крайна сметка ние сме православна страна и е въпрос на държавническо решение това нещо да се приеме, защото имаме нужда от Божията помощ - особено в този свят, в който виждаме, че хаосът става все по-голям". 

Св. Георги сам избра да бъде покровител на българския народ, каза още отец Серафим и разказа историята за Зографския манастир. 

"Св. Георги е голям помощник за нашата страна, народ, войска. Към Св. Георги се обръщаме всички, за да може да измоли за всички нас благодат, милост, помощ, закрила, спасение".