Отиде си известен изкуствовед

Димитър Грозданов издъхна на 68 години

Култура
18:29 - 25 Януари 2020
4200
Отиде си известен изкуствовед

На 68 години си отиде изкуствоведът Димитър Грозданов. Новината за смъртта му съобщиха от Съюза на българските художници.

„Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, създател на международния фестивал „Процес – Пространство“ (1991), негов вдъхновител и директор. Поклон!“, написаха колегите му от СБХ във фейсбук.

Димитър Грозданов е роден на 3 октомври 1951 година в град Генерал Тошево. Завършва история и теория на изкуството в Националната художествена академия през 1978 г. Стипендиант е в Швейцария, Холандия и Франция.

Основава фестивала „Процес – Пространство“ в Балчик. Президент е на Триенале София’96. Куратор на изложби като „Тухлата“, „Ухото на Ван Гог“, „Лабиринт“, „Голямата графика“, „Безопасна игла“… Главен редактор е на списанията „Изкуство“ и „Изкуство – Art in Bulgaria“. Член на СБХ, завеждал международната дейност в Съюза. Като художник има около 40 самостоятелни изложби в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.