Отиде си Джон Лоутън, изпял хита "Джулай морнинг" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Актуални новини
02:40 - 06 Юли 2021
11935
Отиде си Джон Лоутън, изпял хита "Джулай морнинг" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Легендарният изпълнител на песента "Джулай морнинг" Джон Лоутън, към която в България има особен култ, е починал на 29 юни. Тъжната вест съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, известен като Кметъла, който бе близък на рок звездата.

Лоутън e популярен в България, тъй като с "Джулай морнинг" на 1 юли ритуално се посреща изгрева на морския бряг. Певецът беше чест гост в Каварна по времето, когато Цонев бе кмет.

Легендарният вокал на "Юрая Хийп" си отиде на 74 години след кратко боледуване. Само преди дни Цонев направи концерт за 1 юли – Джулай морнинг. „Не успя да дойде Джон Лоутън, но пък спомените за минали години на тази дата с него остават“, сподели Цонко. 

Бившият вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън уважи преди време премиерата на книгата на Цонко Цонев „Кметълски истории“ 

Джон Лоутън си отиде от този свят малко преди да навърши 75 години на 11 юли. Роден е в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група „Луцифер френд“, с които записва 9 албума. През 1976 година се присъединява към групата „Юрая Хийп, с която записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live '79“ и в продължение на 4 години изнасят концерт“ в Европа и САЩ.

Кен Хенсли и Джон Лоутън в Летния театър в Бургас

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Девид Ковърджейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги. Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето „July Morning“. От 2004 година ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра рок фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

През януари 2012 година записва албум с „Диана Експрес“.