Отиде си Уили Танер от "Алф"

Макс Райт издъхна на 75 след дълга битка с рака

Култура
08:25 - 27 Юни 2019
12135
Отиде си Уили Танер от "Алф"

Любимият герой на няколко поколения зрители актьор Макс Райт от "Алф", изиграл Уили Танер, си отиде на 75 години след дълга битка с рака. Смъртта му е потвърдена от близките му пред TMZ. 

Уникалният сериал “Алф” тръгна през септември 1986 г. по американската телевизия Ен Би Си. В него извънземният Гордън Шамуей се разбива с космическия си кораб на Земята. Попада в гаража на семейство Танер - обикновено американско семейство, което дава на пришълеца името Алф (от англ. A.L.F. - Alien Life Form - “извънземна форма на живот”)

Уили, съпругата му Кейт и децата Лин и Браян първо неохотно приемат Алф в своя дом и го крият от службите, докато той поправя космическия си кораб и се опитва да се свърже с оцелели от родната му планета Мелмак. После обаче изключително забавното същество става любим член на семейството. Купищата пакости и забавни случки нямат край, а диалозите в сериала са неповторими. Почти всички зрители помнят и сега редовната реплика на Алф: "Майтап бе, Уили”.

Въпреки огромния успех, Макс Райт така и не успява да надмине славата на сериала и не му предлагат участия в касови продукции. Има малка роля в минисериала “Сблъсък” по едноименния роман на Стивън Кинг, както и второстепенна роля в първия и втория сезон на “Приятели”.

Райт не фокусира актьорската си кариера само върху филмите и сериалите. Изявява се активно и на сцена, заради което през 1998 г. получава номинация за престижните театрали награди “Тони” за работата си в постановката “Иванов” по Чехов.

Три години преди това идва и тежката диагноза - лимфом. Актьорът минава тежко лечение с химиотерапии и успява да се възстанови, като и до днес бе в ремисия.

Райт обаче изпада в плен на алкохолизма и през януари 2000 г. е арестуван да кара пиян в Лос Анджелис. Осъден е на пробация. Следва още един арест, пак за шофиране в нетрезво състояние през 2003 г.

“Алф” носи така жадуваната слава за 75-годишния Макс Райт, но той самият казва, че е намразил сериала заради упоритата работа по него. “Накрaя просто вече нямах търпение да приключа с него”, казва актьорът в едно от редките си интервюта.

Разказва, че заради дългите и уморителни снимки започват проблемите му и със съпругата му Линда, с която са женени от 1965 г. и имат две деца - син Бен и дъщеря Дейзи. Въпреки слуховете, че двамата се разделят, Макс и Линда имат 52-годишен брак - до нейната смърт през 2017 г.

Миналата година клюката твърдеше, че Райт живее с друг мъж - санитар, с когото се влюбили през сайт за запознанства. Партньорът му даде интервю пред немския в. “Билд”, в което разказва, че Макс не обичал да се връща към ролята на Уили Танер. Срамувал се от сериала и го възприемал като абсолютно падение в кариерата си.