Отиваме на избори, Габриел се оттегля, ГЕРБ обвиниха ПП в политически рекет

Те споделиха, че непрекъснато са били обиждани по медиите и условията, които са им поставяли от ПП не преставали. 

Новини
16:19 - 24 Март 2024
4666
Отиваме на избори, Габриел се оттегля, ГЕРБ обвиниха ПП в политически рекет

„В момента, в който дадохме заявка, че може да отстъпим за Министерството на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи". Това каза Мария Габриел след въпрос кое условие по време на преговорите с ПП-ДБ не са успели да преглътнат от ГЕРБ.

Цялата партия ГЕРБ подкрепя решението на Мария Габриел да се откаже от кандидатурата си за министър-председател. Това стана ясно от изказванията на преговорния екип в лицето на Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Те споделиха, че непрекъснато са обиждани и условията, които са им поставяли от ПП не преставали. 

„Ясно искаме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи усилия успяхме да изготвим едно добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция, непартньори и неприятели”. Ясно отразяват и какво всъщност реално е мнението на преговарящия екип за самите нас и  че с това недоверие, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори”, заяви Рая Назарян от преговорния екип.

Теменужка Петкова, която също беше част от преговрния екип на ГЕРБ-СДС за правителство, каза че борбата на ПП за власт и постове са взривили преговорите за ротация. Тя потвърди, че зад решението на Мария Гбриел да се откаже от кандидатурата си за премиер, стои подкрепата на цялата партия. 

"Крайно време е политическия рекет към нас да бъде преустановен", категорична бе Петкова.

Мария Габриел от ГЕРБ ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател на България още в понеделник. Габриел е категорична, че от партията няма да участват в преговори за втори мандат.

Казваме "не" на постоянните нови условия. Това изпълва групата на ГЕРБ с нетърпимост искането ни за споделена отговорност да бъде разбрано. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че бяха направени много отстъпки, но имаме солидна основа. За съжаление се очертава да се върнем на тях след избори. Трето, ще остана като вицепремиер и министър на външните работи, за да върша своята работа до ден последен на това правителство. Четвърто, в опцията за избори - кампанията ще зависи от нас. Дали ще се манипулира мнение, дали ще се играе със страхът, или ще има важен дебат или ще се отиде на преговори след избори."

"Не очаквам лично извинение от Асен Василев, а към всички жени и майки, които са се осмелили да стоят на високи позиции. Не съм го получила, но продължихме преговорите", напомни Габриел.

">