Отказаха на БКП участие в изборите

Комунистите нямали актуална банкова сметка за кампанията

Политика
09:24 - 12 Септември 2019
2930
Отказаха на БКП участие в изборите

ЦИК отказа регистрация на БКП за участие в местните избори. Става въпрос за Блок на комунистическите партии, чийто представляващ е Спас Спасов. Коалицията е в състав БКП и Българска работническа партия (комунисти).

Централната избирателна комисия констатира, че не е изпълнено изискването на чл. 140, ал. 3, т. 7 от Изборния кодекс, тъй като към заявлението за регистрация на коалицията не е представено удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания.

Заявлението е прието за разглеждане към крайния срок за подаване на документите за регистрация. Следователно, налице е невъзможност за даване на указание за отстраняване на установената непълнота, тъй като нормата на чл. 141, ал. 2 ИК изисква констатираните непълноти да бъдат отстранени не по-късно от крайния срок за регистрация.

Същият е бил изтекъл към момента на констатиране на непълнотата. Централната избирателна комисия намира, че исканата регистрация следва да бъде отказана, тъй като не е изпълнено съответното изискване. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.