Отказват да впишат жена като баща на дъщеря й

Новини
14:52 - 27 Януари 2021
14611
Отказват да впишат жена като баща на дъщеря й

Българка е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ на ведомството да издаде акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им.

В жалбата си до Административния съд панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка. Дъщеричката им, родена през 2019 г., има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права". ​Тя настоява ​да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи.

От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви, пише "Марица". 

Припомняме, че преди време пак Административният съд гледа подобно дело, също за еднополова двойка от датчанка и ​пазарджиклийка. ​Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи.