Откога Марешки стана прокурор?

Актуални новини
15:35 - 14 Септември 2020
10521
Откога Марешки стана прокурор?

В късната понеделнишка утрин Веселин Марешки най-нагло изльоска тузарския си майбах на паркинга за прокурори пред Апелативния съд във Варна, където се яви като обвиняем по дело за рекет. Лидерът на "Воля" беше посрещнат от агитка сподвижници на върлата си врагиня Мая Манолова, които бурно го освиркаха на влизане в съдебната зала.

"Тоя па кога стана прокурор? За конституционалист знаем, ама всеки ден му расте работата", цъкаха с език на наглата картинка минувачи.

Предмет на производството срещу аптекарския и петролен бос е присъда от 18 октомври миналата година, с която Варненският окръжен съд е признал за невинен подсъдимия Веселин М. по обвинението, че в периода 9 октомври - 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен М. да поеме имуществено задължение - да му заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашил с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение и с друго противозаконно действие с тежки последици - създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди в размер на 14 838,37 лв.

Срещу Веселин Марешки е било повдигнато и обвинение за това, че на 15 октомври 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице - общински съветник, лека телесна повреда. Миналия юни Окръжният съд констатирал, че е настъпила абсолютната погасителна давност за това обвинение и е прекратил частично наказателното производство. Гражданските искове за 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени.

Първата инстанция е стигнала до извод, че не е извършено престъпление. Не са били събрани доказателства, че с поведението си Веселин М. е осъществил заплаха - необходим елемент от престъплението "изнудване“.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня и хронологията на делото: През 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав се самоотведе и то беше преразпределено на друг докладчик. Впоследствие бе представено решение на ЦИК, удостоверяващо, че подсъдимият е избран за народен представител и е получил имунитет, което предпоставя промяна в подсъдността на разглеждане на делото. Производството беше прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна Окръжния съд във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.