Откриха 2 планети - близначки на Земята, може да са обитаеми

Космическите тела са на 12 светлинни години от Слънчевата система

Пътешествие
14:00 - 20 Юни 2019
4146
Откриха 2 планети - близначки на Земята, може да са обитаеми

Две нови планети-близначки на Земята откриха учените. Те са езопланети и на тях потенциално би било възможно да има  живот. Ако наистина това е така, обитателите им биха могли да видят Земята, докато преминава пред слънчевия диск на нашата звезда.

Космическите тела са на 12 светлинни години от Слънчевата система, което не е много в контекста на разстоянията във Вселената. Те обикалят в орбита около червеното джудже Тийгарден.

Откритието е описано в направеното астрономическо проучване, подкрепено от университета в Гьотинген, Германия.

„Целта на проекта е да открием планети от земен тип, които обикалят около малки звезди в близост до Слънцето”, казва Луиджи Манчини, един от авторите на проучването.

Двете екзопланети, кръстени Тийгарден В и С, правят една пълна обиколка около своята звезда за съответно 4,9 и 11,4 дни.

Звездата Тийгарден, открита през 2003г., е червено джудже и е 10 пъти по-малка от Слънцето, 1500 пъти по-бледа, а температурата ѝ е около наполовина по-малка от тази на нашата звезда.

 „Тези две планети са може би едни от най-близките по структура до Земята, откривани до този момент”, обяснява Манчини.

И двете планети са в обитаема зона, позната сред учените и като „Зона на Златокоска”, където температурата е подходяща за развитието на живот и съществуването на вода в течно състояние.

Сега предизвикателството пред учените е да разберат дали близначките на Земята имат атмосфера и ще търсим наличието на молекули, които биха подсказали за евентуалното присъствие на живот