Откриха газовата връзка с Гърция

Новини
12:26 - 01 Октомври 2022
2037
Откриха газовата връзка с Гърция

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ.

В своята реч тя заяви:"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години.Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа.Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа.  Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти. 

Фон дер Лайен акцентира върху необходимостта от спестяване и от "огромни инвестиции във възобновяеми източници на енергия": 

"Знаем, че това е енергия, която може да се произвежда на място, създава работни места на място и ни прави независими от външни намеси. 

В момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и самоуверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените на енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вече сме предприели важни стъпки в това отношение.

Вчера например всички се споразумяхме в ЕС да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа на уязвими домакинства и бизнеси. И е необходимо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, но посланието ми е , че като го правим трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и особено нашия единен пазар. Това е силата на ЕС. Там е богатството на ЕС и оттам произлиза. 

Без обща европейска решителност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна важност е да имаме равно поле, равни възможности за всички в ЕС в единния пазар и от значителна важност да не се нарушава този единен пазар. Задачата пред нас е много ясна. Ние ще вършим много повече, за да успеем да ограничим тези скачащи главоломно цени на енергията, които отслабват нашата икономика и да го направим заедно като европейци.