Откриха мъртъв в дома му мексикански магистрат джендър

Властите проучват причината за смъртта на Хесус Осиел Баена, активисти настояват за щателно разследване на заплахи, свързани с половата му идентичност

Новини
11:10 - 15 Ноември 2023
2460
Откриха мъртъв в дома му мексикански магистрат джендър

Първият открит небинарен магистрат в Мексико и виден ЛГБТ активист е намерен мъртъв у дома си в централния щат Агуаскалиентес.

Хесус Осиел Баена, който използва местоименията те/тях, беше известен в Латинска Америка с активната си дейност за защита на правата на ЛГБТ общността.

Министърът на сигурността на Мексико Роза Исела Родригес каза, че властите разследват причината за смъртта. Все още не е известно дали става въпрос за убийство или за инцидент“, каза тя по време на редовната сутрешна пресконференция.

Според изявление на прокуратурата на щата Агуаскалиентес

тялото на Баена е намерено заедно с това на друг човек, когото местните медии идентифицираха като партньор на Баена.

Предварителните констатации показват, че смъртта може да е „личен въпрос“, се казва в изявлението.

Властите извършват съдебномедицински анализ, за ​​да установят причината за смъртта, съобщиха от службата.

Но правозащитници посочиха, че мексиканските власти имат история на отхвърляне на убийствата като престъпления от страст и поискаха пълно разследване дали смъртта на Баена е свързана с половата му идентичност.

Алехандро Брито, директор на групата за правата на ЛГБТ Letra S, каза, че видимостта на Баена в социалните медии го е направила мишена и призова властите да вземат предвид този контекст в своето разследване.

„Баена получаваше много послания с омраза и дори заплахи за насилие и смърт и не можете да пренебрегнете това в тези разследвания“, заяви Брито.

Баена беше сред най-видимите ЛГБТ фигури в страна, където гей общностите често са обект на насилие.

Баена влезе в историята през октомври 2022 г., когато положи клетва като магистрат в щатския избирателен съд в Агуаскалиентес пред флага на ЛГБТ дъгата, според снимка, която сподели в Twitter/X под надпис „Правя история“.

Баена редовно публикуваше свои снимки и видеоклипове с поли, токчета и носеше пъстро ветрило в съдебните офиси и се застъпваше в платформите на социалните медии със стотици хиляди последователи.

„Аз съм небинарен човек, не се интересувам да ме възприемат нито като жена, нито като мъж. Това е идентичност. Това е мое, за мен и за никой друг“, написа Баена в Twitter/X през юни. „Приеми го.“

Е, някой очевидно не го е приел.

Мексико направи значителни стъпки за намаляване на нивата на насилие срещу ЛГБТ през последните десетилетия, заяви Брито. Неговата група обаче регистрира значителен прилив на подобно насилие през 2019 г., документирайки най-малко 117 убити лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Много от това бяха

ужасяващи убийства, включително брутални намушквания и публични убийства.

Брито се притеснява, че смъртта на Баена може да провокира нови актове на насилие срещу гей общността.

„Ако това е престъпление, мотивирано от предразсъдъци,

този вид престъпления винаги имат намерението да изпратят съобщение“,

каза Брито. „Съобщението е сплашване, то трябва да каже: „Ето какво може да ви се случи, ако направите самоличността си публична.“