Откриха мумията на Нефертити ?

Предстои да се установи дали е тя

Мистика
19:55 - 25 Септември 2022
9224
Откриха мумията на Нефертити?

Египтологът Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по въпросите на антиките, разкопава гробници, наречени KV21 и KV35 в Долината на царете в днешен Луксор. Той открива две мумии и смята, че едната принадлежи на Нефертити, а другата на нейната дъщеря Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон.

Професор Хавас казва пред Newsweek: „През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, и нейната майка Нефертити. Сигурен съм, че ще разкрия коя от двете неназовани мумии може да е Нефертити.

Д-р Хавас допълва, че се надява ДНК анализът окончателно да идентифицира мумията на Нефертити. Египетски учени ще направят компютърна томография на главата и ще "разкрият най-пълния и точен образ на съпругата на Ехнатон".

Египетската царица Нефертити с нейния тънък врат, големи очи и високи скули отдавна е смятана за олицетворение на женската красота. Нефертити управлява по време на 18-та династия на Египет и живее между приблизително 1370 и 1330 г. пр.н.е., когато Египет е най-могъщата и просперираща държава. Нефертити умира във време на социални катаклизми, поради което мястото на погребението й е загубено.

Тя управлява със съпруга си Аменхотеп IV, който слага край на политеизма и установява монотеистичен култ, посветен на слънчевия диск Атон. Аменхотеп променя името си на Ехнатон, което означава „угоден за Атон“. Но неговите реформи не се утвърждават в египетското общество. След смъртта на баща си Тутанкамон по настояване на жреците, възстановява култа към старите богове и унищожава паметниците, свързани с Ехнатон.