Откриха нов случай на Африканска чума по свинете в Пловдивско

Забранява се достъпът до горските територии в инфектираната зона

Новини
13:57 - 19 Август 2019
1982
Откриха нов случай на Африканска чума по свинете в Пловдивско

Открит е нов случай на АЧС, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров веднага след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Той каза, че на 10 август е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на АЧС.

Издадена е заповед от БАБХ, за обявяване на първично възникнал случай на болестта в гр. Перущица. Във връзка с това е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на площ от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за умрели диви прасета. В обявените зони са забранени ловът и дърводобивът, посочи още Мирослав Димитров.

На заседанието на епизоотичната комисия днес е взето решение, като е даден седемдневен срок за транспортиране на добитата дървесина от инфектирания район. Това трябва да стане при стриктно спазване на мерките за биосигурност /дезинфекция на превозните средства, облекло и обувки на шофьорите с препарат унищожаващ вируса на АЧС/, каза д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ.