Откриха паметник на Кобе Брайънт в Лос Анджелис

Церемонията се проведе тази нощ преди началото на мача от редовния сезон на НБА между Лейкърс и Денвър

Спорт
10:27 - 09 Февруари 2024
1351
Откриха паметник на Кобе Брайънт в Лос Анджелис

Паметник на легендата на Лос Анджелис Лейкърс Кобе Брайънт беше открит пред залата на тима Crypto.com Arena. Церемонията се проведе тази нощ преди началото на мача от редовния сезон на НБА между Лейкърс и Денвър.

На нея присъстваха шесткратният шампион на НБА Карим Абдул-Джабар, петкратният шампион и олимпийски първенец с тима на САЩ Меджик Джонсън, шампионът на НБА и двукратен световен шампион с испанския национален отбор Пау Гасол.

Бронзовата статуя изобразява Брайънт с екип на Лейкърс с номер 8.

Съпругата на баскетболиста Ванеса Брайънт обяви по време на събитието, че в града ще бъдат открити още два паметника. Единият ще изобразява звездата в екип с номер 24, а на другия той ще бъде с починалата си дъщеря.

Кобе Брайънт загина на 26 януари 2020-а, на 41 години, след катастрофа с хеликоптер. Пилотът и всичките осем пътници бяха убити, включително 13-годишната му дъщеря - Джиана.

Легендарният баскетболист прекрати състезателната си кариера през 2016 година. Той беше петкратен шампион на НБА с Лос Анджелис Лейкърс, с който игра 20 сезона. Кобе Брайънт спечели две олимпийски игри с отбора на САЩ (2008, 2012). Той се нарежда на четвърто място във вечната ранглиста на реализаторите в историята на НБА (33 643 точки) и е участвал 18 пъти в Мача на звездите.

След като Брайънт се оттегли, от извадиха от употреба номерата 8 и 24, които той носеше за отбора.