Откриха паметник на загиналите граничари край Елхово

Те бяха простреляни по време на служба, в опит да спрат нелегални мигранти

Новини
11:50 - 16 Септември 2023
3246
Откриха паметник на загиналите граничари край Елхово

Паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи бе открит днес в Елхово. На откриването присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, десетки колеги и близки на загиналите граничари.

Паметта на 32-годишния младши инспектор Петър Бъчваров и 28-годишният старши лейтенант Илия Великов бе почетена с едноминутно мълчание, отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред мемориала.

Днес всички ние сме тук, за да почетем паметта на двама достойни мъже, които дадоха живота си в името на дълга – да защитят границата на Република България. Със своя героизъм, саможертва и патриотизъм, младши инспектор Бъчваров и старши лейтенант Великов показаха, че девизът на всички граничари „Нито крачка назад, зад нас е България“, не са само думи. С цената на живота си, те защитиха своята Родина, каза пред събралите се вътрешният министър.

Паметникът е издигнат в близост до Регионалната дирекция „Гранична полиция“. Инициативата за поставянето му е на Община Елхово, а в нея са участвали служители от различни структури на МВР и граждани със спомоществователство. 

„Нека запазим паметта на тези двама млади мъже. И нека да послужат за пример на идните поколения. За мен те са съвременните герои на нашето общество. Дано да нямаме други случаи с такъв трагичен край“, каза кметът на Елхово Петър Киров. По думите му загубата на граничните полицаи е трагедия за Елхово, почти всяко семейство и дом са свързани с граничните служби, поради близостта с българо-турската граница.